Свети Тома Аквински еиталианскитеологисхоластическифилософ. Неговите идеи лежат в основата на

...
Свети Тома Аквински еиталианскитеологисхоластическифилософ. Неговите идеи лежат в основата на
Коментари Харесай

Католиците почитат днес Свети Тома Аквински

Свети Тома Аквински еиталианскитеологисхоластическифилософ. Неговите хрумвания лежат в основата на късните метафизичен възгледи накатолическатацърква, наричаниTомизъм. През1879г. Томизмът е провъзгласен публично от папаЛъв XIIIза основоположно обучение във всички католически образователни заведения. Тома от Аквино се счита от Католиците за един от най-великите теолози в историята и за един от тридесет и триматаотци на Църквата.

Тома Аквински е учтив в абатството на монасите бенедиктинци вМонте Касино, Италия. Замонашава се там през1248г. Следва вПарижс огромен триумф, за което е нареченDoctor universalisиDoctor angelicus. От 1248 до1252г. е студент на СветиАлберт ВеликивКьолн. Следва още веднъж в Париж от1256до1259и преподава по-късно в Италия (Рим,ВитербоиОрвието).

От1269г. е теоретичен префект на Доминиканския медал вНеапол, където основава школа. Умира на път заВтория Лионски съборвъв Фосанова. Жизненият му път е път на академик, а не на църковен жрец, политик или придворен, макар че е прекарал дълго време в папския двор. Неговите творби, впечатляващи даже единствено със своето количество, обгръщат съвсем цялото поле на тогавашната просвета, въпреки монахът да е разбирал теологията като център на всички свои старания. Широтата на ползите му, яснотата на причините, архитектоничното въображение за намиране на систематични връзки са били впечатляващи още за неговите съвременници.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР