Свети пророк Осия, син Беериев, произхожал от Исахаровото коляно. В

...
Свети пророк Осия, син Беериев, произхожал от Исахаровото коляно. В
Коментари Харесай

Свети пророк Осия

Свети оракул Осия, наследник Беериев, произхожал от Исахаровото коляно. В тези времена доста израилтяни отстъпили от същинския Бог и като не запомнили Неговите благодеяния и чудеса, се покланяли на идолите. Но богобоязненият Осия служел на Единия същински Бог, сътворил небето и земята и извел евреите от Египет с крепката Си ръка. Осия наставлявал хората, отпаднали от истината, и с мъдрите си увещания още веднъж ги обръщал към благочестието на дедите.
По ентусиазъм от Светия Дух Осия доста пророкувал за израилския народ. Изобличавайки беззаконните поданици на Израилското царство, той му предсказвал огромни бедствия от враговете, асирийски плен и след това превръщане към Бога (2). Той предсказал и разпространението на същинското Богопознание по цялата земя (Ос. 2:20. Ср. Иер. 31:34), края на Аароновото свещенство и старозаветните жертви (Ос.3:5), а също и завръщането на младенеца Иисус от Египет, Неговото възкресение на третия ден и успеха Му над гибелта. Всички тези пророчества са записани от Осия в неговата книга, която се състои от 14 глави. Като изречени посредством Светия Дух, всички те се подреждат измежду другите боговдъхновени книги на Свещеното Писание.
Пророк Осия живял дълги години и в дълбока напреднала възраст умрял 820 години преди Рождество Христово, и е заровен с мир.
© Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ( " Четьи-Минеи " ) на св. Димитрий Ростовски.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР