Свети пророк Михей, синът на Иемвлай, бил съвременник на Божия

...
Свети пророк Михей, синът на Иемвлай, бил съвременник на Божия
Коментари Харесай

Свети пророк Михей

Свети оракул Михей, синът на Иемвлай, бил съвременник на Божия оракул Илия и живял по времето на Израилския цар Ахав и на Иудейския цар Иосафат. Михей пророчествал единствено устно; той предсказал нещастния завършек на войната, която Ахав почнал против Сирия. Веднъж Иосафат дошъл в Самария, с цел да посети Ахав. Като си спомнил, че Рамот, галаадският град, който владеели сирийците, преди принадлежал на Израилското царство, Ахав помолил Иосафат да му помогне, с цел да излязат с общи сили на война против Сирия. Благочестивият иудейски цар се съгласил с това, само че преди да излезе на поход, поискал да узнае Божията воля посредством устата на пророците. Тогава Ахав повикал при себе си пророците на Ваал.

Тия лъжливи пророци, като застанали пред двамата царе, които седели на превъзходни престоли пред портите на Самария, предсказали на Ахав победа над сирийците. Но Иосафат попитал дали там няма още някой Господен оракул, та посредством него да попитат Господа.

- Има още един човек, посредством който може да попитаме Господа ­ дал отговор Ахав, ­ само че аз не го обичам, тъй като не пророкува за мене положително, а единствено зло; той е Иемвлаевият наследник Михей.

- Царю, не приказва така! ­ възразил Иосафат.

Тогава Ахав наредил по-скоро да повикат Михей. Когато той пристигнал, царят го попитал:

- Михее, да идем ли на война срещу Рамот Галаадски, или не?

Свети Михей дал отговор:

“Виждам всички израилтяни пръснати по планините като овци, които нямат овчар. И Господ сподели: шеф нямат; дано всякой се върне смиром вкъщи си ”.

Тогава Ахав заповядал да отведат оракул Михей в тъмницата и да го хранят нищожно с самун и вода, до момента в който той (Ахав) не се върне смиром.

На това пророкът дал отговор:

Ако се върнеш смиром, то не Господ е приказвал посредством мене.

Ахав не се вслушал в пророческите слова на свети Михей и почнал война против сирийците, само че още в първото стълкновение бил смъртно ранен, а Иосафат се върнал дружно с войската си в Иудея.

© Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, свещеник Левкийски и архимандрит доктор Атанасий (Бончев).

Още от ПРАЗНИЦИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР