Свети Лъв бил италианец. Той от ранни години се посветил

...
Свети Лъв бил италианец. Той от ранни години се посветил
Коментари Харесай

Св. Лъв, папа Римски. Св. Агапит Изповедник, еп. Синадски

Свети Лъв бил италианец. Той от ранни години се посветил на служение Богу. Възведен бил на папския трон в 440 година след гибелта на папа Сикст ІІІ. Като добър овчар той се грижел за повереното му духовно стадо, давал му образец на благочестие и ревниво го защищавал от външни и вътрешни врагове.

Ужасно злополучие застрашавало в същото време Италия: Атила, цар на хуните, наименуван с прозвището " камшик Божий ", към 452 година нападнал Италия и отивал с войската си против Рим. Папа Лъв старателно се помолил на Бога, изпросил застъпничеството на светите апостоли Петър и Павел, излязъл с римските сенатори да посрещне страшния цар и го помолил за прошка. Атила, като изслушал речта на светителя, заречен да пощади цялата Римска област. И фактически, той се отдръпнал, за извънредно удивление на своите бойци, непривикнали да виждат в него такова състрадание. Те с учудване го попитали, за какво послушал папата и така елементарно се отказал от изгодите, които покоряването на Рим му обещавало.

Четвърти космополитен събор- Нима вие не видяхте това, което аз видях? - запитал ги Атила. - Докато папата говореше с мене, двама светли мъже държаха над мене измъкнати мечове и ме застрашаваха със гибел, в случай че не послушам Божия архиерей.

Във време на светителството на Лъв Велики в Рим и друго злополучие тежало над Църквата. Ереси непрестанно смущавали християните. Осъдени на вселенските и поместните събори, те изникнали още веднъж с някои промени и спечелили доста почитатели.

Главна разкол била монофизитската, която била основана от лъжеучителя Евтихий и проповядвала, че у Иисуса Христа имало единствено едно естество - Божеско. На един поместен събор в 448 година тази разкол била наказана и Евтихий бил лишен от заветен ранг.

Папа Лъв І също изложил учението за вълпъщението на Сина Божи, като оповестил за недействителни определенията на беззаконния събор, призован в Ефес от съидейниците на Евтихиий. По гледище на папа Лъв бил призован в 451 година Четвърти космополитен събор, на който дефинитивно била наказана Евтихиевата разкол.

Папа Лъв вдъхнал респект и внушил състрадание и у краля на вандалите Хензерих, който нападнал Рим.

Свети Лъв Велики починал в дълбока напреднала възраст.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР