Свети Харалампий пострадал в началото на III век при римския

...
Свети Харалампий пострадал в началото на III век при римския
Коментари Харесай

Св. свщмчк Харалампий Чудотворец. Св. мчца Валентина

Свети Харалампий потърпевш при започване на III век при римския император Септимий Север (196-210 г.). Той бил свещеник в гр. Магнезия, в Тесалия. Без да се опасява от гонението, самоуверено проповядвал истинния Бог и се стараел да отвърне людете от поклонение на идолите. Той говорел:
- Моят Цар Иисус Христос пратил пророците и апостолите, с цел да могат всички люде да се вразумят от тяхната проповед и да вървят неуклонно по пътя на правдата. Покланящите се на идоли предават душата си на гибел. А Иисус Христос посредством пророците и апостолите ни демонстрират пътя към безконечния живот, а не да вършим каузи, които принасят на душата безконечна крах.
Езическите управляващи уловили светия впископ и го довели при съдията, който дълго го увещавал да се поклони на идолите. Епископът уверено отказал да се отхвърли от Господа Бога и тогава го предали на страшни изтезания. Стържели тялото му с стоманени нокти, до момента в който го одрали жив, само че старецът с самообладание и геройство понасял страданието и говорел на мъчителите:
- Деца, благодаря ви, дето като стържете вехтото ми тяло, обновявате моя дух, който желае да се облече в нов, безконечен живот.
Виждайки изумиталната неотстъпчивост на стареца и чудесните прояви на Божията мощ, голям брой езичници повярвали. Всички те почнали да славят същинския Бог и мнозина от тях били наказани на гибел. Чудесно изцерено от раните си, св. Харалампий призовал езичниците да схванат истината, изцерявал заболели и посредством силата Божия правел доста чудеса.
По заръка на императора той бил наказан на гибел. Когато го завели на мястото на наказването, св. Харалампий дигнал ръцете си към небето и се помолил Богу за всички люде - да им даде телесно здраве и душевно избавление, като им умножи земните плодове.
" Господи, казвал той в молитвата си, - Ти знаеш, че индивидите са плът и кръв. Прости им греховете и излей Твоята берекет над всички! "
След тая молитва светият дъртак предал душата си Богу, преди палачът да спусне меча върху него.
Свети свещеномъченик Харалампий потърпевш в 198 година на 113-годишна възраст.

В памет на светите Енната, Валентина и Павла
Светите мъченици Енната, Валентина и Павла приели мъченическа гибел от Фирмилиан, шефа на палестинската област. Света Енната произхождала от Газа*Речник, а света Валентина от покрайнините на град Кесария*Речник.Те и двете били девици. Пред съда на Фирмилиан първа изправили света Енната. При разпита тя мъжествено се оповестила за християнка, поради което по разпореждане на шефа изначало я подложили на нечовечен побой, а след това я покачили на дирек и почнали да стържат тялото й.
След нея довели при Фирмилиан света Валентина. Обвинявали я в неуважение към езическите богове и шефът й заповядал да принесе жертва на идолите. С тази цел я повели към езическия храм, който бил близо до съдилището. Въвели светицата в храма, а тя, вместо да принесе жертва на идолите, самоуверено хвърлила камък върху жертвеника и се обърнала заднишком към горящия там огън. Тогава Фирмилиан се разярил и заповядал безжалостно да я бият по ребрата; след това я осъдил на посичане с меч дружно със света Енната.
Накрая, след всички, довели за мъчения света Павла. По заповед на шефа я подложили на най-различни страдания, само че благодарение на Христовата берекет тя понесла страданията си с огромно геройство и мъчителят заповядал да й отсекат главата с меч. Преди да изпълнят присъдата, тя принесла признателност на Бога, поклонила се на християните, които били там, преклонила глава под меча и по този начин предала духа си на Бога***.
* Газа е ситуирана на брега на Средиземно море; в древността тя е била един от петте най-известни филистимски градове и е служила като лимит за хананейците на юг от Палестина. От IV век Газа била към този момент християнски град, а през VII век била покорена от мюсюлманите. В днешно време от в миналото популярната Газа са останали единствено отломки, към които се намира нов град със същото име - един от цветущите градове на Палестина.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР