Свети Евод, един от седемдесетте апостоли, бил първият, след свети

...
Свети Евод, един от седемдесетте апостоли, бил първият, след свети
Коментари Харесай

Св. апостоли Евод и Онисифор от 70-те апостоли

Свети Евод, един от седемдесетте апостоли, бил първият, след свети деятел Петър, свещеник на Антиохия Велика (Антиохия Сирийска, бел.ред.). Той бил също по този начин и популярен просветител на словото Божие. За него загатва свети Игнатий Богоносец в посланието си до антиохийците, в което написа:

" Споменавайте блажения ваш отец Евод, който ви беше подложен от апостолите за пръв пастир; бъдете същински негови синове, а не прелюбодейци, с цел да не се срами отецът от вас. "

Свети Евод написал за Пресветата Дева, че тя родила Спасителя на света, когато била на петнадесет години от рождението си.
 Св. страдалец Ромил Св. страдалец Ромил
Император Траян (98-117 г.) тръгнал с войската си на Изток да усмирява някои непокорни племена. Донесено му било, че във войската му им...

" На три години - написа той - тя била въведена в Господния храм, където и обитавала единадесет години; а когато тя станала на дванадесет години, била предадена от свещениците на Йосиф, за я да пази. У него тя прекарала четири месеца, преди да получи от ангела радостното благовестие и в края на петнадесетата си година родила Светлината на света - Христа. "

Освен това, свети Евод оставил и доста други потребни съчинения, само че всички те се изгубили в многобедствените времена, когато Църквата Божия била подхвърляна на гонения и заради това не са пристигнали до наши дни. Сега е известна единствено една негова книга, под названието " Светило ", за която, прочее, съществува напътствие единствено у античния историк Никифор.

За самия свети Евод има уведомление в римските мартирологии, където се споделя, че той е пролял кръвта си за Христа и е приел мъченическа гибел.

Някои настояват, че светият е потърпевш в Антиохия по времето на Веспасиан. По това време, описват те, в един град било провокирано от някакъв иудеин на име Антиох огромно неспокойствие. Като изменил на своята религия, той почнал да принася жертви на идолите, а доста други иудеи били убити, тъй като отказали да се поклонят на идолите. Тогава прекалено много иудеи приели християнската религия и имали за собствен свещеник блажения Евод, който, като техен шеф и овчар, бил убит скоро по-късно.
 Св. 3618 мъченици, потърпевши в Никомидия Св. 3618 мъченици, потърпевши в Никомидия
При царуването на римските императори Диоклетиан и Максимиан в Никомидия потърпевши за Христа 3618 мъченици, пристигнали от Александрия. Сле...

Свети Онисифор също принадлежал към лика на седемдесетте апостоли. За него приказва деятел Павел в посланието си до Тимотей:

" Господ да даде благосклонност на дома на Онисифора, тъй като доста пъти ме успокои и се не посрами от веригите ми, само че, като пристигна в Рим, с огромно усърдие ме потърси и откри. Нека Господ му даде да откри благосклонност у Него в оня ден; а какъв брой ми услужи той в Ефес, ти по-добре знаеш " (2Тим. 1:16).

Свети Онисифор бил свещеник в Колофон и в Киринея и потърпевш за вярата, като приел мъченическа гибел. За неговото страдалчество свидетелстват мъченическите актове, в които се оповестява, че след доста мъчения свети Онисифор бил раздран от диви коне и по този начин, дружно с Евод, той се преселил в небесните селения, в сонма на Божиите изповедници.

© Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ( " Четьи-Минеи " ) на св. Димитрий Ростовски.

Още от ПРАЗНИЦИ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР