Свети апостол Иродион (1), родственик по плът на свети апостол

...
Свети апостол Иродион (1), родственик по плът на свети апостол
Коментари Харесай

Св. апли Иродион, Агав, Руф и др.

Свети деятел Иродион (1), роднина по плът на свети деятел Павел, бил от киликийския град Тарс (2). Той бил сателит и помощник на светите апостоли Петър и Павел (виж житието им на 29 юни, бел.ред.) и от тях бил подложен за свещеник на град Патара (3). В сана на свещеник свети Иродион ефективно разпространявал християнското обучение измежду елините езичници.

Тъй като свети Иродион обърнал към Христа мнозина от езичниците, юдеите от злоба към този Божий чиновник се наговорили с идолослужителите елини, хванали светеца със мощ и го предали на най-различни мъчения. При това едни немилосърдно биели светеца, други хвърляли по него камъни, трети го удряли с пръчки по главата. Един от мъчителите блъснал светия с нож толкоз мощно, че той паднал като мъртъв; като помислили, че е починал, мъчителите го оставили.

Но светият деятел по Божията берекет останал жив и по-късно не малко се потрудил в Рим, проповядвайки словото Божие дружно със светия първовърховен деятел Петър. Апостол Павел, когато праща на Римляните посланието от Коринт (3), приветства в това обръщение и Иродиона, който тогава е бил в Рим дружно с деятел Петър: " Поздравете - споделя той - сродника ми Иродиона " (Рим. 16:11).

А когато свети деятел Петър бил разпънат, тогава и Иродион, както свидетелства Метафраст, дружно с Олимп (4) и доста други вярващи бил посечен с меч (5).Апостол Агав бил изпълнен с оракулски подарък. За него се загатва в книга " Деяния на светите Апостоли ". Тук е казано, че когато от Йерусалим се събрали пророците в Антиохия, " един от тях, по име Агав, стана и предвести посредством Духа, че по цяла галактика ще бъде огромен апетит, какъвто и настана при кесаря Клавдия " (Деян. 11:27-28)*.

В Кесария* свети Агав предсказал на деятел Павел страданията, които ще го реализиран в Йерусалим, както споделя книга " Деяния на светите Апостоли ": " взе пояса Павлов, върза си ръцете и нозете и рече: това споделя Дух Светии: по този начин ще свържат иудеите в Йерусалим оня мъж, чийто е този пояс, и ще го предадат в ръце езически ". Свети деятел Агав проповядвал за Христа в разнообразни страни и мнозина от езичниците обърнал към Христовата религия.

Свети деятел Руф, който деятел Павел приветства в посланието към Римляните с тези думи: " Поздравете определения в Господа Руфа " (Римл. 16:13), бил свещеник на град Тива, в Гърция (главен град в гръцката област Беотия, бел.ред.).

Свети деятел Асинкрит, споменаван в същото това обръщение на деятел Павел към Римляните, бил свещеник в Гиркания - област в Мала Азия.Светите апостоли Флегонт и Ермий*, споменавани в същото обръщение, били епископи: първият в тракийския град Маратон, а вторият в Далмация**.

Всички тези апостоли от седемдесетте се подвизавали доста, благовестейки Христовото Евангелие по цялата земя, като привели към Христа мнозина езичници. По друго време съвсем всички те били подложени и на разнообразни страдания от страна както на иудеите, по този начин и на елините, и като приели страдалчески венец, със популярност отишли при Господа.

Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите на св. Димитрий Ростовски

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР