Свети Амфилохий, епископ Иконийски, приятел на великите вселенски учители свети

...
Свети Амфилохий, епископ Иконийски, приятел на великите вселенски учители свети
Коментари Харесай

Св. Амфилохий, еп. Иконийски. Св. Григорий, еп. Акрагантийски. * Св. благоверен княз Александър Невски

Свети Амфилохий, свещеник Иконийски, другар на великите космополитен учители свети Василий Велики и Григорий Богослов, бил родом от кападокийския град КесарияРечник. Баща му също се наричал Амфилохий и бил роден брат на блажената Нона, майка на свети Григорий Богослов. Това бил мъж с огромен разум и дълбоки знания, с които се съединявало сладкодумство и при всичко това добросърдечие и благочестие. Той помагал на всички родственици и близки и бил ментор в словото. Като се грижел за своите деца, им дал прелестно обучение и ги възпитал в дух на християнско благочестие.

Като навършил пълноправие, по-малкият му наследник станал оратор и юрист. Но защото от детски години възлюбил Бога повече от всичко, той скоро, по разбиране на свети Григорий, заобикаляйки международните паники и суети, се отдалечил в пустинята и почнал да пребъдва в непоколебим подвижнически отшелнически живот, като старателно служел единствено на Единия Бог. Тук той се занимавал с молебствия, с четене на Писанието и пост. В такова строго самоумъртвяване и подвизи в поста свети Амфилохий претърпял много дълго време, до момента в който Господ не му посочил друго, по-високо, светителско служение, като го сложил за светилник на свещника на Църквата.

Като умрял епископът на Иконийската черква, ангел Господен се явил на Амфилохий през нощта и му споделил да отиде в града и да пасе духовните овце. Но той не се решил да отиде. На идната нощ още веднъж му се явил ангел и му качал:

- Върви в града, Амфилохий, и паси овцете, които ти връчва Бог.

Но светият и този път не послушал ангела, като мислел, че явяването му е обезчестяване от злобен дух: " и сатаната, помислил светецът, от време на време може да се трансформира в ярък ангел ". Когато на третата нощ се явил, ангелът го повикал, като споделил:

- Амфилохий! Стани от постелята!

Като станал бързо, свети Амфилохий споделил в боязън:

- Ако ти си ангел Божий, дано да застанем двамата на молитва.

Като преклонил глава, Амфилохий почнал да пее: " Свят, свят, свят е Господ Саваот! Пълни са небето и земята с твоята популярност ", само че явилият се пеел дружно с него. След това ангелът го хванал за дясната ръка и го повел към близката черква, чиито порти сами се разтворили пред тях. Когато влезнали вътре, свети Амфилохий видял ярка светлина и голям брой мъже в бели одежди, които го хванали за ръка и го повели към олтара, дали му в ръцете Светото Евангелие, като казвали: " Господ е с теб! " Един от тях, очевидно най-старшият, високо провъзгласил: " Да се помолим всички ", и след това споделил:

- Светата берекет слага нашия брат Амфилохий за свещеник на град Икония. Нека се молим за него, с цел да бъде благодатта Божия над него.

След молитвата всички се дали прошка с Амфилохий и станали невидими, а самичък той стоял, като се удивлявал на чудесното привидение и на странното посвещение в свещеник. Като се молел на Бога, той връчил себе си на Неговата свята воля.

Като разсъмнало, той излязъл от църквата и се отправил към пещерата си. И ето, по пътя го срещнали седем епископи, събрали се от близките градове в Икония за избиране и слагане на свещеник за този град. Те имали предписание от Бога да намерят монаха Амфилохий. Те го търсили на всички места и като го срещнали, го попитали:

- Не си ли ти Амфилохий? Кажи ни истината, тъй като всяка неистина е от лукавия.

- Аз съм неверният Амфилохий - смирено им отвърнал той.

Те го повели с чест в храма, с цел да го ръкоположат, само че той им споделил:

- Ако Бог е благоволил, аз, недостойният и неверният да ви бъда посочен за избиране на свещеник, то не би трябвало да скътвам и замлъквам повече за Неговите чудесни каузи, в противен случай - ние безусловно би трябвало да ги обявим и да въздадем популярност на Бога за всичко.

И свети Амифлохий им разказал всичко през цялото време по какъв начин през нощта във привидение бил отдаден в свещеник. Като го изслушали, епископите се изумили и благодарили на Бога за чудесното посвещение на Амифлохий, не се осмелили вторично да го посветят, поклонили му се с уважителност, с обич го разцелували и го възкачили на архиерейския трон (но време на царуването на Валентиниан и Валент).

Свети Амфилохий пасъл Христовото стадо много дълго време. Той доживял до времената на император Теодосий Велики и неговите синове. Като преподавател на православната религия, той се борил срещу ереста на Арий, претърпял доста терзания и обиди от еретиците, бил съмишленик на светите отци, въстанали срещу богохулството на Евномий, а на Втория Вселенски събор се подвизавал още веднъж срещу духобореца Македоний и последователите на Арий. Заради своята ревнивост за благочестие и благодетелен живот той бил прославян на всички места и се употребил с любовта на светите отци, изключително на светите Василий Велики и Григорий Богослов, които го смятали за собствен непосредствен другар и си пишели с него.

По време на царуването на Теодосий Велики свети Амфилохий се явил един път при императора и го помолил да унищожи във всички градове молитвените събирания на арианите. Но императорът не желал да извърши молбата му, с цел да не се яви угнетител в очите на народа. Тогава светителят безмълвно излязъл от двореца, само че след няколко дни назад се върнал и с помощта на своята мъдрост, направил нещо почтено за възпоменание.

Той се поклонил на царя, седящ на престола, като му отдал дължимата част и почитателно го приветствувал, а на сина му Аркадий, наскоро възведен в царско достолепие и седящ до татко си, не обърнал никакво внимание и не му оказал подобаващата чест. Като помислил, че Амфилохий е не запомнил, Теодосий му заповядал да отдаде дължимото одобрение на Аркадий.

- Достатъчно е и това, че е отдадена чест на царя - забелязал Амфилохий.

Тогава императорът - татко, мощно се разгневил и като не желаел да разреши безочливост към своя наследник, заповядал да изгонят свети Амфилохий от двореца.

А той му споделил:

- Виждаш ли, царю, по какъв начин не понесе непочтителността към твоя наследник и се прогневи на мене? Така и Бог Отец не търпи безочливост към Неговия Син, отвращава се и не обича хулещите Го, гневи се на тези, които влизат в общение с хулителите.

Тогава императорът схванал за какво епископът не въздал чест на сина му - тъй като желал да покаже, че на Бога Син прилича равна чест с Отца. Учудил се на мъдростта на светеца и, като станал от престола, поклонил му се и помолил за прощение.

Теодосий незабавно разпратил по цялата империя укази за отдалечаването на арианите от всички градове, даже при положение на потребност - със мощ и закани. Така свети Амфилохий очистил Христовата Църква от еретиците.

Около това време в Ликаонската област проникнала ереста на Месалианите. Свети Амфилохий ревниво защитавал църквата си от тази болест. Той изобличавал еретиците и персонално, и със мощ на своето богомъдро слово. Той участвал на Сидския събор в Памфилия, където ереста била наказана. В това време свети Амфилохий дотолкоз към този момент бил процъфтяващ духовно, че можел с молитвите си да изпросва излекуване за болните.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР