Светът вероятно ще наруши договореният праг по климатичните промени в

...
Светът вероятно ще наруши договореният праг по климатичните промени в
Коментари Харесай

Изкуствен интелект прогнозира, че човечеството няма да успее да удържи глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий

Светът евентуално ще наруши контрактуваният предел по климатичните промени в границите на към десетилетие и световното стопляне ще продължи и ще премине идващия предел на покачване на температурите доникъде на века даже и при огромни съкращения в замърсяването на атмосферата, заяви Асошиейтед прес.

Това предвижда изкуствен интелект в проучване, оповестено в изданието на Националната академия на науките на Съединени американски щати. Прогнозата е по-песимистична от съществуващите до момента модели. Изследването разпали още веднъж полемиката дали към момента е допустимо да се ограничи световното стопляне с до 1,5 градуса по Целзий, както планува Парижкото съглашение от 2015 година Светът към този момент е с 1,1-1,2 градуса по Целзий по-топъл спрямо прединдустриалната ера в средата на 19-и век, споделят учените.

С помощта на изкуствен интелект двама климатолози са пресметнали, че Земята ще премине прага от 1,5 градуса по Целзий сред 2033 година и 2035 г. 

Съавторът на проучването Ноа Дифенбау от университета Станфорд сподели, че светът е на път да премине прага от 1,5 градуса по Целзий при " всеки реален сюжет за понижаване на нездравословните излъчвания ". Според него дали човечеството ще успее да избегне растеж от 2 градуса по Целзий в междинните температури зависи от това дали страните ще съумеят доникъде на века да реализират задачите за нулеви излъчвания.

Според резултатите от проучването е малко евентуално растежът на температурите да се удържи под 2 градуса по Целзий даже и при редуциране на нездравословните излъчвания в атмосферата, написа Българска телеграфна агенция. Изкуственият разсъдък пресмята, че при високи равнища на замърсяване на атмосферата светът ще премине прага от два градуса по Целзий към 2050 година При едва замърсяване това ще се случи към 2054 година, предвиждат компютрите.

Според отчета за 2021 година на Междуправителствения панел за климатичните промени на Организация на обединените нации покачването на междинните температури с два градуса по Целзий при едва замърсяване ще настъпи към 2090 година

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР