Светът реагира със съпричастност и солидарност за пострадалите от мощния

...
Светът реагира със съпричастност и солидарност за пострадалите от мощния
Коментари Харесай

Поне 65 държави вече оказват помощ на Турция и Сирия след труса

Светът реагира със съпричастност и взаимност за потърпевшите от мощния трус в Турция и Сирия.

Турските и сирийските екипи за реагиране при бедствия оповестяват, че над 6 000 здания са били изравнени със земята в няколко града, в това число доста многоетажни жилищни блокове, които са били цялостни със спящи поданици, когато е станало първото земетресение. Турската филантропична организация AFAD заяви, че стартира разпределението на стотиците доброволци, които идват с цел да оказват помощ в издирването на оживелите.

 
Две хиляди деветстотин двадесет и един от нашите жители изгубиха живота си единствено за ден. Броят на ранените е 16 000 души. До момента има постъпили молби за помощ и поддръжка от 65 страни. Ние ще прехвърлим тези интернационалните екипи в регионите на бедствието, когато дойдат в сходство с настоящите проекти.
Юнус Сезер, ръководител на AFAD

Стотици доброволци, спасители и членове на неправителствени организации се втурнаха към летището в Истанбул, с цел да се включат в напъните за оказване на помощ в Южна Турция. Телевизиите демонстрираха стотици хора с раници в ръце, които се пробват да влязат в терминала.

Много държавни управления побързаха да изпратят помощи, личен състав и съоръжение, с цел да подкрепят избавителните действия в засегнатите региони на Турция и Сирия. Европейският съюз активизира екипи за търсене и избавяне в помощ на Турция, а минимум 13 страни членки предложиха помощ.

Премиерите на Австралия и Нова Зеландия дадоха обещание помощ и поддръжка във вторник на най-засегнатите от земетресенията в Турция и Сирия.

 
Искам да изразя най-дълбоките съболезнования на Австралия към фамилиите и общностите, които са изгубили свои близки. Мога да разглася, че австралийското държавно управление ще даде първична филантропична помощ в размер на 10 млн. $ на засегнатите посредством нашите сътрудници от Червения кръст и Червения полумесец и посредством филантропични организации.
Антъни Албанезе, министър-председател на Австралия

Нова Зеландия също обеща помощ в размер на 1 милион щатски $.

Съединени американски щати  координират незабавната помощ за Турция, член на НАТО, в това число екипи за подкрепяне на напъните за търсене и избавяне. В Калифорния близо 100 пожарникари и строителни инженери от Лос Анджелис, дружно със особено подготвени кучета, са изпратени в Турция. Американският президент Джо Байдън беседва по телефона с турския си сътрудник Реджеп Ердоган, като изрази съболезнованията си от името на американския народ и удостовери готовността на Вашингтон да окаже цялата нужна помощ. 

Обединените арабски емирства отпускат филантропична помощ на стойност към 13,6 млн. $ за Сирия след земетресението в Турция. Страната възнамерява да сътвори полева болница в Турция и да изпрати екипи за търсене и избавяне в Сирия дружно със незабавни доставки и незабавна помощ.

Две израелски филантропични делегации ще отпътуват за Турция, сподели израелският министър председател Бенямин Нетаняху.

Сърбия и Босна се причислиха към страните, които изпратиха 2 профилирани избавителни екипа с 27 души, подготвено куче и съоръжение за електронно търсене на изчезнали хора. Около 50 босненски спасители се включват в акцията.

Спасителни бригади от мексиканската войска, военноморските сили и Червения кръст отпътуваха за Турция, с цел да подкрепят избавителните действия в търсене на оживели от опустошителното земетресение, което раздруса Турция и Сирия.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР