Светът разчита все повече на акумулаторните батерии за чисто и

...
Светът разчита все повече на акумулаторните батерии за чисто и
Коментари Харесай

Една от най-бедните страни смята да забогатее от петрола на 21 век

Светът разчита от ден на ден на акумулаторните акумулатори за чисто и стабилно бъдеще, а производството им зависи от един метал - кобалтът.

За най-големите компании той е като златото или петрола - съществена и незаменима суровина, а поради възхода на електрическите автомобили (кобалтът е основен при производството на батериите им), цената му се утрои през последните 2 години.

Най-големите ресурси от настоящия метал обаче се намират в една от най-корумпираните и едва развити страни в света - Демократична република Конго. Сега най-големият производител на кобалт в света е твърдо решен да завоюва от търсенето.

 Цената на кобалта лети през последните месеци
Източник:

Цената на кобалта лети през последните месеци

Властите в столицата Киншаса обмислят да усилят концесионните такси, които фирмите заплащат, с цел да добиват и изнасят кобалт и други метали. За задачата суровините ще бъдат прекатегоризирани като " стратегически субстанции ".

Според новия закон за минното дело данъкът върху неблагородни метали като медта и кобалта ще се усили от 2% на 3.5%, а в случай че металът е систематизиран като " стратегически " - ставката може да се усили до 5%, съобщи пред Сената министърът на минното дело Мартин Кабвелулу.

Законопроектът към този момент е признат от Долната камара на конгоанския парламент, в случай че бъде утвърден и от сенаторите, ще е необходим единствено подписа на президента Джоузеф Кабила, с цел да се трансформира в настоящ закон.

 ДР Конго е най-големият производител и експортьор на кобалт
Източник:

ДР Конго е най-големият производител и експортьор на кобалт

Новият закон ще даде на африканската страна " гъвкавостта да се сблъска с непредвидени развития на интернационалния пазар, в случай че интернационалната икономическа обстановка го изисква ", счита Кабвелулу. Според министъра кобалтът има " освен стратегически, само че и сериозен темперамент " за стопанската система.

Поскъпването на редкия метал се дължи на все по-големия интерес на потребителите към презареждащите се акумулатори. Литиево-йонните акумулатори в мобилните телефони и възходящата промишленост на електрическите автомобили образуват 49% от международното търсене на кобалт, демонстрира отчет на Геологическата топографска работа на Съединени американски щати.

Миналата година Volkswagen оповестиха търг за пряк снабдител на кобалт в продължение на 10 години, считано от 2019 година Със своите 24 милиарда $ това е една от най-големите публични поръчки в автомобилната промишленост и сигурен знак за прекосяването към електрическите автомобили.

 Снимка 333859
Източник:

Литиево-йонните акумулатори са основни за производители като Apple и Tesla. Кобалтът е необятно употребен при производството на катоди, които могат да съставляват сред 35-40% от общите разноски за материали за всяка една батерия.

Все по-голяма част от актуалните технологии зависят от този метал. Нашето чисто бъдеще зависи от електрическата кола, електрическата кола зависи от батериите, а множеството акумулатори зависят от неповторимите свойства на кобалта.

До 2030 година специалистите настояват, че самостоятелните електрически коли ще сформират 95% от дистанцията, изминато по пътищата в Съединени американски щати.

 ДР Конго обезпечава 60% от международния рандеман на скъпия метал
Източник:

ДР Конго обезпечава 60% от международния рандеман на скъпия метал

Щом законът бъде признат, той неотложно ще стане част от съществуващите контракти. Нещо повече, новият закон ще промени и стабилността на контракта от 10 години на 5 години.

Докато бизнесът в Демократична република Конго остава рентабилен за мултинационални миннодобивни компании, той също е непредсказуем. През предходната година канадската минна компания First Cobalt се изтегли от африканската страна, с цел да се концентрира върху добива в Канада. Изследвани са и други находища от кобалт в Скандинавия и Русия.

Засега обаче Демократична република Конго държи лъвския къс от международните кобалтови находища, което значи, че може да прави каквото си изиска.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР