Светът приветства изборът на новото редовно правителство в България, като

...
Светът приветства изборът на новото редовно правителство в България, като
Коментари Харесай

Светът приветства новото правителство в България

Светът приветства изборът на новото постоянно държавно управление в България, като това се трансформира във водещо заглавие на редица интернационалните медии. Европейските водачи също поздравиха съставянето на кабинет и пожелаха триумф, съобщи БГНЕС.

Световните издания означиха неустойчивостта в страната при досегашната липса на постоянно държавно управление и нуждата от затвърждаване на проевропейската политика на София.

„ Поздравления, Николай Денков, за положената клетва като министър председател на България ”, написа ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Туитър и добави:

„ Поздравления и за моя някогашен сътрудник и нов заместител министър-председател. Очаквам с неспокойствие да работя с Вас по общата ни стратегия за Европейски Съюз, за мощна България в мощна Европа “.

Председател на Европейския съвет Шарл Мишел пожела триумф на новото държавно управление с думите „ Поздравявам Николай Денков с полагането на клетва като нов министър-председател на България. Очаквам с неспокойствие да работя с Вас в полза на българските и европейските жители “.

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола изрази оптимизъм, като означи:

„ Моите най-хубави пожелания към новото държавно управление на България, ръководено от Николай Денков и Мария Габриел. Нашите общи провокации изискват общи решения и съм подготвена да работим дружно за бъдеще на разцвет и непоклатимост “.

Ей Би Си написа, че „ Народното събрание на страната публично гласоподава новото държавно управление, препоръчано от двамата съществени политически противници, в опит да се постави завършек на продължаващата към този момент 30 месеца политическа рецесия, да се възвърне стабилността и да се даде подтик на икономическото развиване в най-бедната страна - членка на Европейски Съюз “.

Според Ройтерс „ новото държавно управление желае да реализира промени, които да доведат балканската страна до влизане в еврозоната и в Шенгенската група на европейските страни “.

Немското издание „ Дер Щандард “ подчертава върху митингите против сформирането на новия кабинет.

„ Народното събрание утвърди ново държавно управление с министър-председател Николай Денков макар митингите на проруските националисти. Новият кабинет ще размени служебния подобен, формиран от проруския президент Румен Радев “, се споделя в известието.

Съобщавайки за избора на Николай Денков за министър-председател в продължение на девет месеца, преди някогашният еврокомисар по нововъведенията Мария Габриел да поеме поста в границите на ротация, организация " Франс Прес " осведоми: „ Засегнатата от подкупи балканска страна се бори да избере ново държавно управление, което да реализира извънредно нужните промени. Най-бедната страна в Европейския съюз е измъчвана от политическа неустойчивост и е ръководена от служебни държавни управления през последните две години. България в никакъв случай до момента не е имала ротационен премиерски пост, само че компромисът беше единственият останал вид за кабинет “.

„ Депутатите поддържаха проевропейско държавно управление, резултат от непосилен компромис сред първите две партии след повече от две години неустойчивост и пет избори в тази бедна балканска страна “, написа френският вестник „ Фигаро “, като добави:

„ Бившите съперничещи си министър председатели Бойко Борисов (ГЕРБ) и Кирил Петков (ПП) взеха решение да загърбят разликите си пред лицето на пагубната обстановка в тази страна - членка на Европейски Съюз и НАТО. Обща за тях е проевропейската им позиция за войната в Украйна в тази разграничена страна, исторически близка до Москва “.

Според гръцкото издание „ Катимерини “ „ макар че двете партии в тази малко евентуална коалиция са в радикално несъгласие, те съумяха да реализират съглашение по главните детайли на държавната стратегия “. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР