Светът почита жертвите на Холокоста. В реч по повод 76-ата

...
Светът почита жертвите на Холокоста. В реч по повод 76-ата
Коментари Харесай

Светът почита жертвите на Холокоста

Светът уважава жертвите на Холокоста. В тирада във връзка 76-ата годишнина от освобождението на лагера в Аушвиц папа Франциск предизвести за заплахата от нов шовинизъм и идеологически екстремизъм.

Речта му идва три седмици след щурма против Капитолия в Съединените щати и подпалването на синагога в канадския град Монреал.

„ Да помним е изискване за по-добро бъдеще на мира и братството. Да помним също по този начин значи да внимаваме, тъй като тези неща могат да се случат още веднъж ", сподели папа Франциск.

27 януари е разгласен за Международен ден в памет на жертвите на Холокоста с резолюция на Общото заседание на Организация на обединените нации от 1 ноември 2005 година Датата е подбрана, защото на този ден през 1945 година са освободени концлагеристите от лагера в Освиенцим (Аушвиц) в Полша.

„ Антисемитизмът провокира Холокоста, само че, уви, не изчезна с освобождението на нацистките концентрационни лагери. Обезпокоена съм да видя още веднъж засилена ненавист към евреите в Европа и отвън нея. Обстановката на пандемия подхранва появяването на тайни теории и дезинформация, постоянно насърчаващи антисемитски послания. Свидетели сме на обезпокоително разгръщане на изопачаването и отричането на Холокоста. Не би трябвало в никакъв случай да забравяме “, сподели ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен във връзка интернационалния ден.

През 2021 година Еврокомисията ще показа тактика за битка с антисемитизма и поощряване на еврейския живот за поддръжка на страните от Европейски Съюз и гражданското общество в битката им против антисемитизма. С европейската законодателна рамка се подсигурява отбрана от принуждение, дискриминация и прояви на неприязън, стимулирани от антисемитизъм и се инкриминира отричането и изопачаването на Холокоста в цяла Европа.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР