Светът отново е в състояние на студена война, заяви генералният

...
Светът отново е в състояние на студена война, заяви генералният
Коментари Харесай

Гутериш: Светът е отново в студена война, но различна

Светът още веднъж е в положение на студена война, съобщи генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш н Стокхолм, в изявление за тв  SVT.

" Едно е ясно – студената война се върна. Но има разлика сред обстановката преди и в този момент. Сега Съединени американски щати и Русия не управляват всички, както беше тогава. Много страни са дейни в близкоизточния район: Турция, Иран, Саудитска Арабия и други. Не съществуват два еднородни контролируеми блока “, разяснява Гутериш, представен от ТАСС.

По думите му при предходната студена война е имало механизъм за разговор, надзор и връзка, с цел да се подсигурява, че когато възникне риск от борба, събитията няма да излязат от надзор. Сега тези механизми не съществуват.

Докато в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации съществуват кардинални различия, обстановката към Сирия няма да се реши, акцентира Гутериш. " В Сирия участват няколко разнообразни армии, всевъзможни бунтовници, бойци от целия свят,  сблъскват се разнообразни ползи, в ход е студена война, има спор сред сунити и шиити, съществуват и  други различия сред другите елементи на района. Очевидно е наивно да допускаме, че Организация на обединените нации може с магия да реши всички проблеми, изключително когато Съветът за сигурност е толкоз фрагментиран “, сподели генералният секретар на Организация на обединените нации.

Той прибавя, че Организация на обединените нации има систематичен проблем със Съвета за сигурност: той съставлява този свят, както изглеждаше след Втората международна война и към този момент не показва днешния свят. „ Ветото стана инструмент, който се употребява прекомерно постоянно. Има полемика за промените, тъй че Съветът за сигурност да дава отговор на настоящето положение на света. Без промени на съвета, няма да има цялостна промяна на Организация на обединените нации “, прибавя Гутериш.

На 21 и 22 април, по покана Швеция, там се организира неофициална среща на Съвета за сигурност за търсене на решение за излизане от „ трагичната невъзможност “ (по думите на генералния секретар) по въпроса за отговорността за химическата офанзива в Сирия.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР