Светът не е по-подготвен за нова заплаха от пандемия, отколкото

...
Светът не е по-подготвен за нова заплаха от пандемия, отколкото
Коментари Харесай

СЗО: Светът не е по-подготвен за нови пандемии отпреди, реформите са бавят

Светът не е по-подготвен за нова опасност от пандемия, в сравнение с беше, когато се появи коронавирусът през 2019 година Това е изводът, показан в отчета на Независимия панел за подготвеност и световен отговор на пандемията на СЗО. Документът е оповестен през днешния ден и е създаден от екип под управлението от някогашния министър председател на Нова Зеландия Хелън Кларк и някогашния президент на Либерия Елън Джонсън Сърлийф.

„ Всъщност може даже светът през днешния ден би е в по-лоша обстановка поради икономическите последствия от пандемията до момента “, предизвестяват създателите на отчета.

Според тях неналичието на прогрес в промяната на финансирането на СЗО и промени в интернационалните здравни регулации значи, че светът е толкоз уязвим, колкото е бил постоянно. Все отново екипът признава за прочут прогрес, само че в това време акцентира, че процесът върви прекомерно постепенно.

„ В момента имаме същите принадлежности и същата система, която съществуваше през декември 2019 година, с цел да отговорим на опасност от пандемия. И се оказа, че тези принадлежности просто не бяха задоволително положителни “, разяснява Хелън Кларк пред медиите.

„ Ако има нова опасност от пандемия тази година, идната година или по-следващата година, ние ще бъдем значително на същото място, а може би и даже по-лошо, като се има поради лимитираното фискално пространство на доста, в случай че не и на множеството страни сега “, добави тя.

Докладът на панела идва броени дни преди Световната здравна асамблея, която ще се организира през идната седмица в Женева - годишният конгрес, на който се вземат решенията на СЗО. Очаква се на асамблеята да бъдат прегледани някои от повдигнатите въпроси.

Въпреки, че специалистите от панела приветстват някои стъпки напред, измежду които е основаването на обособен Глобален фонд за здравна сигурност в границите на Световната банка, те предизвестяват, че международният интерес понижава и времето, което ще отнеме за основаване на други принадлежности - в това число евентуален контракт за пандемия, интернационален съглашение за възстановяване на готовността, ще се окаже прекомерно дълго.

Панелът прикани за среща на високо равнище в Общото заседание на Организация на обединените нации и Независим съвет за здравни закани, управителен от държавни глави, с цел да бъдат подтиквани някои значими дейности.

Междувременно от изказване на генералния шеф на СЗО доктор Тедрос Адханом Гебрейесус през последната седмица случаите на COVID-19 са се нараснали в четири от шестте района на СЗО.

„ Поради намаляването на тестването и последователността в доста страни, става все по-трудно да се разбере къде е вирусът и по какъв начин мутира “, акцентира доктор Гебрейесус.

Той показва и дълбока угриженост за риска от по-нататъшно разпространяване на COVID-19 в Северна Корея, най-много тъй като популацията не е имунизирано и доста хора са с съпътстващи болести, които ги излагат на висок риск от тежко заболяване и гибел.

Д-р Гебрейесус приканва страната да изнесе информация и точни данни за инфекцията, което ще даде опция на СЗО да даде пакет от помощ - техническа поддръжка, консумативи, диагностични проби, съществени медикаменти и ваксини, подготвени за изпращане в страната.

Засега това не може де се реализира, тъй като Северна Корея не е дала изясненост за протичащото се и затова „ СЗО не може да се намеси, защото Северна Корея е суверенна страна “, разяснява доктор Майк Райън, шеф по незабавните обстановки в международната организация.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР