Светът изтръпна: Бил Гейтс пуска на свобода насекоми-мутанти. С това

...
Светът изтръпна: Бил Гейтс пуска на свобода насекоми-мутанти. С това
Коментари Харесай

Бил Гейтс пуска комари-мутанти - какво всъщност се крие зад една уникална инициатива

Светът изтръпна: Бил Гейтс пуска на независимост насекоми-мутанти. С това гръмко заглавие, журналистът Мартин Карбовски споделя в своя профил във Facebook материал по отношение на вест от 30 април.

 Все повече бебета в Бразилия са раждат с вируса Зика Все повече бебета в Бразилия са раждат с вируса Зика
Все по-често в Бразилия се раждат бебета с доста дребни глави – микроцефалия, инфектирани с вируса Зика, заяви Би Би Си. От октомв...
Става въпрос за мъжки генномодифицирани комари, като задачата е те да почнат да се чифтосват с типа Aedes aegypti, който разнася заболявания като вируса Зика, жълта тресчица и тресчица денге. Експериментът се прави в американския щат Флорида, като на шест места към този момент са сложени яйца от комари, от които да се излюпят въпросните ГМО комари. Британската компания Oxitec, която получава финансиране от Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, в действителност е разработчикът.
Какви са ГМО комарите – те придвижват гибелен ген за женските комари от типа Aedes aegypti. Идеята е последователно да бъдат убити женските комари, защото хем са преносители на рискови за индивида заболявания, хем живеят по опция покрай индивида и търсят храна от него т.е. човешка кръв. А инфектиран с вирус комар от този тип може да го съобщи на човек единствено откакто изсмуче глътка-две в комарски мерни единици човешка кръв. Същевременно, последователно ГМО комарите ще заместят " естествените " мъжки и ще са безвредни за хората – Oxitec твърди, че ГМО комарите ще умират, преди да доближат етапа на живот на възрастен комар.
Инициативата обаче среща опозиция от природозащитници. Те са безапелационни, че не се знае по какъв начин този опит може да наруши съществуващи към този момент екосистеми. Освен това, мнозина елементарни хора във Флорида се съмняват, че е допустимо въпреки всичко женските Aedes aegypti да не измират, в случай че съумеят след чифтосване да живеят в среда на антибиотици – тетрациклин, а има изследвания, че в природата се основават такива места поради всеобщото изхвърляне на антибиотици в канализацията. Oxitec държи женски ГМО комари в лабораториите си точно при антибиотични условия (от фамилията на тетрациклина), с цел да може да отглежда и култивира популации от мъжки ГМО комари, със съответния гибелен ген за женските Aedes aegypti.
От друга страна, Флорида се бори много безрезултатно против разпространяване на заболявания като Зика, денге и жълта тресчица - през 2009 и 2010 година имаше епидемиологични гърмежи на Зика. Aedes aegypti съставлява единствено 1% от популацията от комари във Флорида, само че с цел да се бори с него, щатът харчи по 1 млн. $ годишно – за напръскване с препарати.
 СЗО желае милиарди за битката с тропическите заболявания СЗО желае милиарди за битката с тропическите заболявания
Световната здравна организация (СЗО) прикани страните по света да влагат милиарди долари против 17 подценявани тропически заболявания...
Oxitec обаче към този момент има няколко опита – в Бразилия, Панама, Каймановите острови – и рапортува, че при опита в Бразилия над 95% от локалната популация на Aedes aegypti, която населява градска среда, измира. А по отношение на Флорида, от 2012 година върви подготовка за опита, с голям брой изследвания и контролни проби, следени от съответните управляващи. Ако опитът в този момент е сполучлив, през тази година ще бъдат пуснати 20 000 000 ГМО комари, а през 2022 година броят им може да доближи 750 000 000.
Още:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР