Светът е изправен пред продоволствена криза, поне толкова сериозна, колкото

...
Светът е изправен пред продоволствена криза, поне толкова сериозна, колкото
Коментари Харесай

МВФ предупреди света за задаващ се тежък продоволствен шок

Светът е изправен пред продоволствена рецесия, най-малко толкоз сериозна, колкото тази, която беше претърпяна преди повече от десетилетие, като продоволствената неустановеност ще се утежни, предизвести Международният валутен фонд, призовавайки за съдбоносен и съгласуван метод, оповестява организация Блумбърг.

Въпреки че цените на храните спаднаха през последните месеци, продоволствената неустановеност евентуално ще се утежни заради голям брой фактори, в това число усложнения в доставките, провокации пред реколтата в Украйна и високи цени на торове и сила, се споделя в отчет на МВФ, оповестен в четвъртък.

По тежест, тази хранителна рецесия е най-малко равна на рецесията, следена през 2007-2008 година, която провокира сериозен дефицит на храна и доста смъртни случаи и докара до обществени и политически безредици, се споделя в отчета. Четиридесет и осем страни са разпознати като най-засегнати от рецесията заради забележителния напън върху платежния им баланс, острата продоволствена неустановеност, а районът Сахел и други елементи на Субсахарска Африка са изправени пред най-лоши вероятности.

Освен мащаба на страданието, разноските за техните стопански системи се пресмятат на милиарди, уточни основаната във Вашингтон интернационална финансова организация. " Комбинираните резултати от увеличените цени на храните и силата и рестриктивните мерки в предлагането освен намаляват виталния стандарт, само че също по този начин е евентуално ще усилят бедността и ще намалят дълготрайния напредък, евентуално подхранвайки обществени безредици и широкомащабна миграция “, счита създателите на отчета на МВФ.

Силно несигурната вероятност, намаляващите ресурси от храна и отрицателните вероятности за оризовите реколти също ще натежат на пазарите, показват те. Това е в допълнение към климатичните разтърсвания, споровете и пандемията от Covid-19, които доведоха до възходяща продоволствена неустановеност през последните пет години.

В момента Фондът обмисля въвеждането на така наречен " прозорец при снабдителен потрес " (food-shock window). Новото финансов оборудване за страни, наранени от продоволствена рецесия, ще бъде налично 12 месеца след утвърждението.

Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР