Светът е голямо, мистериозно място, където понякога фактите се противопоставят

...
Светът е голямо, мистериозно място, където понякога фактите се противопоставят
Коментари Харесай

9 странни и луди географски факта

Светът е огромно, мистериозно място, където от време на време обстоятелствата се опълчват на логиката. Ето някои умопомрачителни географски обстоятелства, които може да ви изненадат.

1. Африка е на много централно място.

Африка е единственият континент, който се намира във всичките четири полукълба: северно, южно, западно и източно. Следователно това е и единственият континент, който има суша на основния меридиан и екватора.

2. Аляска е най-западният и най-източният щат.

Аляска е най-западният и най-северният щат в Съединените щати, което има доста смисъл, когато погледнете карта. Но по-изненадващо, страната съумява да бъде и най-източната страна. Части от Аляска са толкоз надалеч на запад, че страната в действителност се простира в източното полукълбо. Линиите на дължината се събират в горната и долната част на земното кълбо, тъй че Почони Пойнт, Аляска, има най-източната дължина от всяка точка в страната.



3. Има три страни, които са изцяло без изход от друга страна.

Лесото, Сан Марино и Ватикана са единствените страни, които са заобиколени единствено от една друга страна. Лесото няма изход на море в Южна Африка, до момента в който Сан Марино и Ватикана са заобиколени от Италия.

4. В Канада има доста езера.

Канада е втората по величина страна в света, тъй че може да не е изненада, че има доста езера. Но може да ви шокира, че страната има повече от половината от всички естествени езера в света. Впечатляващите девет % от страната са покрити с прясна вода.

5. Цялото население на света може елементарно да се побере в Тексас.

Ако целият свят беше толкоз гъсто обитаем като Ню Йорк, цялото население ще покрива единствено 250 404 квадратни благи. Това значи, че целият свят може да се побере в щата Тексас. За съпоставяне, в случай че светът имаше същата плътност на популацията като Хюстън, Тексас, той ще покрива 1 769 085 квадратни благи. Дори и тогава да можеш хипотетично да побереш над 7 милиарда души в регион, по-малък от половината Съединени щати, е много впечатляващо.

6. Австралия може да е заобиколена от вода, само че няма най-дългата брегова линия в света.

Тъй като е континент и е изцяло заобиколена от вода, човек би си помислил, че Австралия елементарно ще има достойнството да бъде страната с най-дългата брегова линия. Тази купа обаче отива в Канада. Канада има 152 100 благи брегова линия, спрямо 16 000 благи на Австралия. Всъщност Австралия се подрежда на седмо място в листата на най-дългите брегови линии в света, след Индонезия, Гренландия, Русия, Филипините и Япония.

7. Връх Чимборасо е по-близо до космоса в сравнение с Еверест.

Връх Еверест е най-високата планина на Земята, тъй че би било разумно върхът на планината да бъде най-високата точка на Земята (и затова най-близо до космоса). Но Земята има леко овална форма и нещата стават забавни. Страни като Еквадор и Кения имат малко преимущество и по този начин надморска височина върхът на връх Чимборасо в Еквадор (който е висок единствено 20 564 фута) е най-близо до звездите.



8. Антарктида е дом на съвсем цялата прясна вода в света.

С 14 милиона квадратни километра ледената завивка в Антарктика е най-голямата твърда ледена маса на планетата. Огромната замръзнала конструкция съдържа към 90 % от цялата прясна вода на Земята.

9. Китай и Русия граничат с 14 страни.

Въпреки че Китай е единствено малко повече от половината от Русия - най-голямата страна в света - те споделят идентичен брой сухопътни съседи. 14-те страни, граничещи с Китай, са: Индия, Пакистан, Афганистан, Таджикистан, Киргизстан, Казахстан, Монголия, Русия, Северна Корея, Виетнам, Лаос, Мианмар, Бутан и Непал.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР