Светът е голям и изненади дебнат пътешественика отвсякъде. Една от

...
Светът е голям и изненади дебнат пътешественика отвсякъде. Една от
Коментари Харесай

Остров Тасмания впечатлява с природни чудеса и странни животни

Светът е огромен и изненади дебнат пътешественика отвред. Една от тях е Тасмания - австралийски остров и щат на границата сред Тихия и Индийския океан.

Наречен е по този начин на холандския мореплавател Абел Тасман, който е първият европеец, посетил го на днешния ден през 1642 година. Името, което Тасман дава на острова тогава, е Земя Ван Димен или Земя на Ван Димен - губернатора на Нидерландска Индия по това време. Съвременните австралийци го назовават още Ябълковия остров .

Островът е посещаван от експедициите на Джеймс Кук (английския мореплавател, странник и изследовател), Д'Антъркасто и Дюмон Дюрвил (френският мореплавател, океанограф, офицер от военноморския флот, учен). На север от Тасмания са островите Кинг и Фърно.

Остров Тасмания има повърхност от 67 000 кв. км и най-вече планински и хълмист релеф с най-висока точка връх Оса (1610 метра). Климатът е сдържан и мокър, а на север - със субтропични детайли. На Тасмания живеят редица скотски и растителни ендемити, който могат да се срещнат единствено тук. Голяма част от биоразнообразието е унищожено след заселването на европейци. Местното население е изцяло унищожено през 19 век. В края на 1836 година белите заселници провеждат акции за изтребване на локалните туземци. От тях остава единствено едно живо момиченце, което било наречено Лала Рук и държано като атракция. Тасманийците са били представители на австралоидна раса, тасманийски породист вид.

Остров Тасмания попада в зоната на смесените гори. По-голямата част от нея е в умерения климатичен пояс, където зимата е мека, лятото - ветровито, а преваляванията са сред 500 и 1000 милиметра. Преобладават кафявите горски почви, върху които порастват вечнозелен бук, евкалипти, акации и други. Интересни представители на животинския свят са ехидната и тасманийския демон.

Административният център на щата Тасмания е град Хобърт с население от над 219 000 поданици. Друг по-голям град на острова е Лонсестън в северната му част.

По-голямата част от популацията на Тасмания е ангажира­но в селското стопанство. Развива се жи­вотновъдството - за месо, мляко, масло, вълна, яйца (говеда, овце, птици). Отглеждат се доста плодове - ябълки, круши, портокали, лимони, банани, грозде, праскови, маслини и други. Заради изобилието от ябълки Тасмания от дълго време е известна като Островът на ябълките . Голяма част от плодовете се изнасят както в прясно, по този начин и в модифицирано положение.

Край устието на най-голямата река - Деруент, в югоизточната част на острова, е ситуирана столицата на щата - град Хобърт (Hobart), един от най-старите австралийски градове и основно пристанище на Тасмания. Разположеният в красивия залив град е учреден е през 1803 година. В него доминират ниските здания, има доста увеселителни заведения. Ежегодно В Хобърт се организира един от най-големите голф шампионати .

В града е роден Ѐрол Лѐсли Флин (Errol Leslie Flynn) - австралийски киноактьор, режисьор и сценарист от ирландско-шотландски генезис. Той е холивудска кино звезда и секс-символ от 30-те и 40-те години на ХХ век.

Откривателят на острова Абел Янсзон Тасман (на нидерландски: Abel Janszoon Tasman) е нидерландски мореплавател, пътешественик-изследовател и търговец. Много добре прочут от дългото си пътешестване през 1642-1643 и 1644 година в работа на Нидерландската източноиндийска компания. Пръв открива Земя Ван Димен (сега остров Тасмания), Нова Зеландия и остров Фиджи през 1643 година. През 1644 година пръв посещава северните и северозападни крайбрежия на Австралия до залива Карпентария. Абел Тасман е този, който потвърждава, че Австралия е обединен масив от суша.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР