Света мъченица Ариадна пострадала за Христа при царуването на нечестивия

...
Света мъченица Ариадна пострадала за Христа при царуването на нечестивия
Коментари Харесай

Св. мъченица Ариадна

Света мъченица Ариадна потърпевша за Христа при царуването на нечестивия император Адриан (управлявал от 117 до 138 година, бел. Pravoslavieto.com)*. Тя била робиня на някой си Тертил, шеф на град Примниса във Фригия.
Когато по случай рождения ден на сина си Тертил правил празненство в идолския храм и принасял жертви, като се покланял на бесовете и ликувал дружно с целия си дом, с приятелите и съседите си, света Ариадна останала у дома и не поискала да иде в идолското капище, с цел да чества дружно с господаря си.
 Почитаме Светите София, Вяра, Надежда и Любов Почитаме Светите София, Вяра, Надежда и Любов
На 17-и септември православната черква уважава паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов - отдава се респект на добродетели...
Тогава той се разгневил и почнал да я бие без прошка, повесил я и заповядал да режат тялото й с стоманени остриета. После затворил света Ариадна и дълго време я измъчвал с апетит, принуждавайки я да се отхвърли от Христа и да се поклони на бездушните идоли, само че най-после я освободил от тъмницата и тя напуснала града.
Тертил съжалил за това и тръгнал да я преследва дружно със прислужниците си. Света Ариадна се обърнала и като видяла преследвачите си, побягнала. Тя стигнала до една канара и почнала да моли Бога да я избави от ръцете на враговете. И незабавно по Божественото предписание скалата се разтворила, светицата влезнала вътре в камъка и двете половини на скалата се съединили още веднъж. Това знамение сторил явилият се Господен ангел.
Преследвачите били обзети от боязън, почнали да се борят между тях, наранили се взаимно с копията и починали. Така Господ избавил рабинята Си от ръцете на нечестивите, като птица от примките на ловеца.
С нейните молебствия да избави и нас от враговете ни и дружно със света Ариадна да ни сподоби да тържествуваме в небесна наслада вовеки. Амин.
 Св. великомъченик Никита Св. великомъченик Никита
През четвъртия век християнството се популяризирало бързо по крайбрежията на Дунав, гдето живеели по това време готите. В историята готите...
В същия ден се празнува паметта на светите мъченици София и Ирина, починали от меч, и страдалец Кастор, който умрял, откакто бил малтретиран от апетит от идолопоклонниците.
© Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ( " Четьи-Минеи " ) на св. Димитрий Ростовски.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР