Свързваме витамините най-често с жизнеността и младоликия вид. Свикнали сме

...
Свързваме витамините най-често с жизнеността и младоликия вид. Свикнали сме
Коментари Харесай

Защо предозирането с витамини е опасно

Свързваме витамините най-често с жизнеността и младоликия тип. Свикнали сме да одобряваме един витамин или композиция от няколко, с цел да се радваме на по-здравословен живот. Ползите от витамините са насадени в съзнанието ни дотам, че започваме да "усещаме " резултатите им още преди действително да са се показали, написа " Здраве.bg ".

Трябва обаче да имаме поради, че всеки витамин е редно да се приема съгласно персоналните ни потребности и то след консултация с доктор или експерт . Понякога поглъщането на по-големи от целесъобразните дози витамини могат да провокират съществени вреди и да настъпи така наречен хипервитаминоза , а ето и част от нейните проявления.
 Празник за кожата с розов грейпфрут Edna предлага Празник за кожата с розов грейпфрут
Сухота на устните, кожата и косата
Някои от най-изразените признаци на натравяне в резултат на предозиране с витамин А са сухите кожа, устни и коса . В по-тежките случаи кожата по лицето стартира да се бели. По-високата доза под формата на бета-каротин може да провокира каротенодермия – положение, при което цветът на кожата става тъмножълт, изключително по дланите и петите.

Стомашен дискомфорт
Приемът на повече от целесъобразната норма витамини може да докара до стомашен дискомфорт и храносмилателни проблеми . Това се случва, тъй като някои витамини са водноразтворими и не се складират в тялото. Освен това към признаците могат да се прибавят още диария, гадене, повръщане и загуба на вкус.

Гастроинтестинални проблеми
По-високият банкет на витамин D може да аргументи разнообразни типове гастроинтестинални проблеми и даже да докара до хиперкалциемия. Това е положение, зараждащо при несъразмерното асимилиране на калция в тялото, обусловено от високата доза витамин D.

 плодове фреш Thinkstock

Главоболие и унесеност
Повишеният банкет на някои витамини предизвиква нервност, главоболие и унесеност. Понякога се стига и до чувство за намаляване на силите.

Сензорна невропатия
Предозирането с витамин В6 предизвиква сензорна невропатия – положение, при което пациентът усеща болежка и изтръпване на пръстите на ръцете и краката. Това може да докара и до затруднено ходене.

Разтваряне на алените кръвни кафези
Ако се приема повече от целесъобразната доза витамин К , това може да докара до разтваряне на алените кръвни кафези. Пигментът, освобождаван при разтварянето на тези кафези прави кожата жълтеникава на цвят. Високият % на въпросния витамин може да аргументи и мозъчни повреди . Витамин К е съществена съставна част в мултивитамините, по тази причина лекарите като цяло предписват обособени хранителни добавки с витамини, защото високите дози мултивитамини могат да са токсични за тялото.

 цитруси плодове Thinkstock

Често уриниране
Повишеният банкет на витамин D може да провокира постоянно уриниране, образуване на камъни в бъбреците и от време на време даже бъбречна непълнота. Затова постоянно е целесъобразно да посетим доктор, преди да увеличим дозата, на който и да е от одобряваните витамини, изключително в случай че имаме високо кръвно налягане или диабет . Най-сигурният метод е да взимаме поради дозата, посочена на опаковката, и да одобряваме витамините съгласно нея.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР