Свързано с Валентин Златев обединение ще получи милиони за организирането

...
Свързано с Валентин Златев обединение ще получи милиони за организирането
Коментари Харесай

Името на Валентин Златев изплува в интересна образователна обществена поръчка за милиони

Свързано с Валентин Златев обединяване ще получи милиони за организирането на неуместно скъпи събития. Консорциумът " Обединение логистика " се оказа единственият оценен претендент по поръчка на ЦРЧР - Центъра за развиване на човешките запаси, за близо 3 млн. лева, като офертата тук-там е безусловно втрещяваща. При обособени действия разликата сред най-ниската и спечелилата оферта доближава 140 пъти. Това твърди в. " Сега ".
Например - за обезпечаване на преносим компютър за прилагане за 4 часа спечелилото обединяване е поискало 120 лева при 17 лева най-ниска оферта. За използването на екран за прожектиране на презентации за 4 часа компаниите в обединяването ще получават по 190 лева при 8 лева най-ниска оферта. Техниката ще се употребява неведнъж - чака се да бъдат проведени близо 200 събития.
Договорът е по просветителната стратегия " Еразъм+ ", а точната планирана стойност е 2 967 506.54 лева без Данък добавена стойност. Спечелилият контракта е ДЗЗД " Обединение логистика ". Но в него има много неясноти. Например - не е ясно какви събития ще се вършат, не е ясно къде, не е ясно за какъв брой участници . Ясно е единствено, че би трябвало да се провеждат към 200 събития, само че няма никаква количествена конкретизация за дейностите, които би трябвало да извърши определеният реализатор.
От ЦРЧР настояват, че ще правят оценка офертите сложно, на база най-хубаво съответствие сред качество и цена. Само че въпросът е по какъв начин става това, откакто качеството няма по какъв начин да бъде оценено, когато не е ясно какво ще се прави. И двата индикатора, залегнали в методиката за оценка, в действителност са ценови - 10% от оценката са за оферти % на спомагателни административни разноски на компаниите (за услуги, невключени в ценовите оферти), а 90% идват от оценката на обща цена.
И съставянето на самата цена е неуместно. Поради неспособност да се пресметна общата стойност за услугите - тъй като не е ясно какви и какъв брой следва да са те, компаниите са оценени съгласно препоръчаните единични цени за всяка от хипотетичните действия. Предполагаемите типове действия са доста единствено в частта " настаняване " са 30 (в разнообразни по категория хотели в София, регионален град, отвън регионален град, в разнообразни по величина стаи, в мощен или слаб сезон). 72 са вероятните действия при обезпечаване на зали (във или отвън хотел, в София или отвън София, за 50, до 100, над 100 участници, в хотели с 3, 4 или 5 звезди и т.н.), 33 типа са дейностите за обезпечаване на техника, има 4 разновидността за превоз, 6 разновидността за обезпечаване на обяд и вечеря, 3 разновидността за кафе паузи, 12 типа действия за обезпечаване на материали, 5 типа съпътстващи действия като видео и аудиозаписи. Общо става дума за 165 типа действия, за които претендентите са дали единични цени. Всяка цена е оценена поотделно като съответствие с най-ниската оферта и по този начин окончателната оценка е общ брой от 165 дроби. Възложителят е описал метода на оценяване на цели 42 страници в документите по поръчката.
В надпреварата за поръчката са взели участие 12 сдружения и обединявания. 4 са отстранени още на равнище документи, 8 са позволени до отваряне на ценовите предложения. А офертите са ужасно разнообразни в ценово отношение - за нощувка със закуска в единична стая в хотел 4 звезди в София варират от 90 до 250 лева (спечелилият претендент е с оферта за 230 лева.), а за 5-звездно настаняване цената варира от 135 до 360 лева (спечелилият е с 260 лева.). Офертите за зала в тризвезден хотел в София за 1 ден до 100 участници варират от 139 до 800 лева (избраната оферта е за 440 лева.).
Най-фрапиращи обаче са разликите при цените за обезпечаване на техника за прилагане при събитията. Тук цените на класирания участник за някои продукти са като за закупуване, не като за използването им за няколко часа. Например определеното обединяване е заложило 190 лева за обезпечаването на екран за прожектиране на презентации за 4 часа при 8 лева най-ниска оферта. Такъв екран може да се купи за 150-160 лева, демонстрира онлайн инспекция. За използването на 1 преносим компютър за 4 часа обединяването желае 120 лева при 17 лева най-ниска оферта, за използването на екран за визуализация на процеси за 4 часа определената оферта е за 250 лева при 14 лева най-ниска оферта. Цената за " дискусионна система " на определения реализатор е 1120 лева за 4 часа - при 8 лева в най-ниската оферта. Ползването на преносим микрофон ще коства по 45 лв. за 1 ден.
Високи са и цените за обезпечаване на видеозапис от събитията - утвърдената оферта е с цена 1450 лева, минималната оферта е 6 лева за видеозапис. Ниската цена за видеозаписите е препоръчана от консорциум на " Сиела Норма " и " Инфинити травел " с аргумента, че двете компании имат богат опит и способен личен състав. Но комисията е решила, че в тази цена не са включени разноските за труд.
Предвид огромните диапазони в цените, на участниците се е наложило да дават спомагателни пояснения. Законът за публичните поръчки изисква аргументация, когато ценови индикатор, предстоящ на оценка, се разминава с повече от 20% от междинната стойност от получените предложения. Обикновено това съпоставяне се прави на база обща цена, само че в при тази поръчка възложителят е изискал аргументация за всяка от 165-те единични цени. Всичко това е събрано в 91 страници, а резултатът е отстранени 7 от 8 участници и в последна сметка единствено 1 участник, минал всички тествания - ДЗЗД " Обединение логистика ". В обединяването са " Хорнит " ООД, зад която стои Валентин Златев , " Ем енд Марк " ООД, " Обучителен център Преслав " ООД, " България Евентс " ЕООД. Обединението получава оптималния брой точки - 100. От изпратена в Агенцията за публични поръчки информация от 29 ноември излиза наяве, че цялата социална поръчка е обжалвана. По информация на в. " Сега " състезанието е обжалван от " Компания за интернационалните конгреси " ООД.
При сходен жанр поръчки, при които не е известно точното количество действия, нормално възложителите вършат различен вид процедура - за подписване на рамково съглашение. При него се сортират една или няколко компании, покриващи дадени критерии, а самите действия се разпореждат при вътрешна конкуренция сред тях с обособени предложения. Точно такава е била практиката на Центъра за развиване на човешките запаси при миналата поръчка със същия предмет - образуване на събития от 2015 година. Тогава са определени три рамкови колегата и съответните възлагания са доста на брой.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР