Свързаната с Георги Харизанов телевизия “Европа” подписа споразумение, с което

...
Свързаната с Георги Харизанов телевизия “Европа” подписа споразумение, с което
Коментари Харесай

”Евронюз” помага на Сърбия да затегне обръча около свободните медии?

Свързаната с Георги Харизанов телевизия “Европа” подписа съглашение, с което името и се трансформира на “Евронюз България” - денонощен канал за вести от Европа и страната. ТВ “Европа” обаче е обвързвана с Георги Харизанов - анализатор, близо до ГЕРБ лице, основател на Института за дясна политика.

Новината за сръбския контракт бе обявена от “Инициативата за свободни медии на Балканите” и е представена от Euractiv.bg. Официалните управляващи в Сърбия пък приветстваха протичащото се. министър председателят Ана Бърнабич персонално анонсира стартирането на канала и дефинира “Евронюз Сърбия” като опит да се подобрят медийните стандарти, да има повече плурализъм.

Малко преди стъпването на “Евронюз” на сръбския пазар, в страната бе изработен опит за прогонване на една от последните останали самостоятелни медийни организации – N1.

Изтекли вътрешни документи демонстрират, че “Телеком Сърбия” е сключил скрито съглашение за достъп до мрежата с “Telenor CEE”, с цел да понижи пазарния дял на конкурентния кабелен снабдител SBB, който излъчва N1. Въпросните документи разкриват, че задачата на съглашението е да се “унищожи SBB”. Досега няма обществено отказване на тази цел от сръбския държавен телеком разяснява Инициативата за свободни медии.

През последните години “Телеком Сърбия” заплати доста над пазарната цена за покупката на медийни организации, които са благосъстоятелност на съдружници от ръководещата Сръбска прогресивна партия. Получените от договорката пари бяха употребявани за пазаруване на медии, които подлагат на критика държавното управление.

Обратно в България

Собственик на телевизия “Европа”, който става “Евронюз България” е оръжейният търговец Добрин Иванов. Новината за сключването на контракта пристигна в разгара на тези шпионски кавги и взривените чешки хранилища през 2014 година, които замесиха сътрудници на съветското ГРУ и опита за отравяне на оръжейния търговец Емилиян Гебрев.

По въпроса със стъпването на “Евронюз” у нас бе стартирана и петиция от журналиста Атанас Чобанов. В петицията се задават голям брой неуместни въпроси. Тя акцентира, че Добрин Иванов е получавал пари от офшорна компания, обвързвана със абсурда “Магнитски”, а Георги Харизанов има влезнала в действие условна присъда за рекет, въпреки към този момент да е оправдан, а също така е рупор на ГЕРБ и Борисов.

По думите на притежателя на телевизия " Европа “ Добрин Иванов пред “Капитал “ договорът за партньорство е за интервал от 10 години. Пред “Дневник “ Георги Харизанов показва, че до съдействието се е стигнало след интерес от “Евронюз “.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР