Свършеното от Ваня Караганева като директор на Държавната консолидационна компания

...
Свършеното от Ваня Караганева като директор на Държавната консолидационна компания
Коментари Харесай

Рая Каназирева, шеф на ДКК в оставка: Много преди изборите е дадена папка за Караганева на ДАНС


" Свършеното от Ваня Караганева като шеф на Държавната консолидационна компания е подкрепено с една директория документи. Тя е предадена на ДАНС доста преди изборите и не сме вдигали никакъв звук. Тези неща те са подети доста преди някой да се пробва да политизира каквото и да е. В момента казусът им очевидно е, че не могат да открият " на кого сме хора ". Позицията на ГЕРБ не мисля, че оказа помощ. Измести фокуса. Очаквам страната да има политика за тези предприятия, а не да има подмолни ползи.

Това съобщи в ефира на бТВ изпълнителният шеф и член на съвета на шефовете на ДКК Рая Каназирева, чиято оставка бе поискана през вчерашния ден от министърката на стопанската система Даниела Везиева.

Каназирева уточни, че не може да дефинира дали става дума за лобизъм в дейностите на Караганева. Търговският закон дава на изпълнителния шеф да подписва контракти, да назначава и да уволнява. Но ДКК се ръководи от съвета на шефовете. По думите на Каназирева в няколкото седмици след избирането на Караганева практиките до оня миг са били поетапно разхлабени, а от встъпването ѝ в служба към този момент е насъбрана половин директория с документи - сключване на заповеди за отбягване на системата за двоен автограф, промяната на банката и други

На съвещанието на Съвета на шефовете са участвали единствено 3-ма от 5-мата членове на борда - Рая Каназирева, Радостин Вазов и Диляна Софиянска - тримата назначени в последните дни на мандата на ГЕРБ. Агенцията по вписванията през вчерашния ден отхвърли да отпише Ваня Караганева като изпълнителен шеф на ДКК поради незаконосъобразно привикване и осъществяване на съвещанието на Съвета на шефовете. Според Агенцията решението е взето незаконосъобразно.

" В протокола дори не е разказано кой по какъв начин е дал своя вот. Ние сме си свършили си, като сме споделили, че сме отдръпнали доверието си от нея. В ръководството на сдружението би трябвало да си професионален управител, да знаеш по какъв начин да работиш в тази сфера. Това, което е направила, е подкрепено с една директория документи ", безапелационна бе Рая Каназирева.

Смята се, че зад абсурда са изплували оръжейни ползи за милиони. Изпълнителният шеф Ваня Караганева е дала изключителни права на компания " Български промишлен инженеринг и мениджмънт " (БИИМ) да изнася продукцията на ВМЗ Сопот в Египет за идващите 5 години, написаха през вчерашния ден от в. “Труд”. Министърът на стопанската система Даниела Везиева удостовери информацията и означи, че процедурата е спазена.

" На съвета шефовете я питаме госпожа Караганева " няма ли да ни информирате, че изобщо подписвате нещо, щом става въпрос за стратегически интерес ". Аз имам опит в банка, в телеком, в търговски сдружения. Какви ползи сме побутнали, като изнасяме това нещо - нямам концепция, само че очевидно са много основни. За мен е необичайно да се желаят оставки на хора, които изнасят документи за нередности ", уточни Каназирева.

Софийската градска прокуратура заяви в петък, че прави инспекция в ДКК.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР