Св. Марко Ефески е велик светител Божи и един от

...
Св. Марко Ефески е велик светител Божи и един от
Коментари Харесай

Св. Марк изповедник

Св. Марко Ефески е популярен светител Божи и един от най-големите отци и учители на църквата, наименуван от своите съвременици Нови Василий, Нови Богослов и Стълб на Православието. Той е единственият свещеник, който не е подписал унията с папа Евгений IV на общия източно-западен събор във Ферара и Флоренция през 1438-1439 година и по този начин посредством него Бог е избавил нашата свята, апостолска, православна религия. Благодарение на него православната ни черква е избегнала робството под неправославните латинци.
Когато латинците уверявали св. Марко, че разликата сред двете изповедания е напълно нищожно и че той, може незабавно щом реши, да подпише споразумението, светецът им дал отговор:
" Спомнете си по какъв начин шефът на региона уговарял св. Теодор Студийски един път единствено да се причасти дружно с еретиците и по-късно да прави всичко, което му е угодно, и по какъв начин му дал отговор светецът: " Знаеш ли на какво наподобява твоето предложение? Приеми да ти отрежат главата, пък след това върви където искаш. " ; тъй като постоянно най-важното в догматите е това, което за мнозина е маловажно...
...Аз мисля, че оня, който докара това разделяне и раздра изтъкания свише хитон на Господното Тяло (църквата), ще бъде хвърлен на постоянно наказание също като тези, които Христа разпнаха и като всички от века безбожници и еретици.
Еднакво се анатемосва всеки разколник, бил той свещеник или мирянин.
Еретиците без да пита и неправилно поясняват словата на светите богослови и отци.
Много еретици е имало, само че никой не е дръзнал да променя на Светия Символ, а единствено вие.
В историята на Флорентинския събор, формирана от члена на византийската делегация Силвестър Сиропул, се споделя, че когато кардиналите поднесли на Евгений IV акта за унията, подписан от гръцките представители, папата попитал дали е подписал Марк Ефески и откакто не видял подписа му, рекъл: " И по този начин, ние нищо не направихме "
Светителю Отче Марко, моли Бога за нас!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР