Суверенният инвестиционен фонд на Саудитска Арабия е закупил миноритарни дялове

...
Суверенният инвестиционен фонд на Саудитска Арабия е закупил миноритарни дялове
Коментари Харесай

Саудитска Арабия стана акционер в Boeing, Facebook и Citigroup

Суверенният капиталов фонд на Саудитска Арабия е закупил миноритарни дялове в огромни американски компании, в това число Boeing, Фейсбук и Citigroup, демонстрират данни на регулатора. Портфейлът на държавния вложител включва 10 милиарда $ вложени в акциите на компании в Съединени американски щати, оповестява Reuters. Публичният капиталов фонд (PIF), който ръководи активи в размер на 300 милиарда $, купува миноритарни дялове в компании по целия свят, възползвайки се от понижаването на цените вследствие на пандемията от ковид.

PIF разкрива дял в Boeing на стойност 713.7 млн. $, в Citigroup - за 522 млн. $, и във Фейсбук - 522 млн. $. На 487.6 млн. $ се равнява делът в Bank of America, а този в Disney - на 495.8 млн. $, демонстрират документите до Комисията по скъпите бумаги и фондовите тържища в Съединени американски щати. Освен това фондът е купил и акции от Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет. Според данните фондът акции за близо 514 млн. в хотелската верига Marriott и за 827.7 млн. в петролната компания BP.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Саудитският върховен фонд пазари през първото тримесечие ", туитна Али ал Салим, съосновател на консултантската компания с централа в Дубай Arkan Partners, добавяйки, че в този момент фондът има акции за към 10 милиарда $ на обществени компании в Съединени американски щати по отношение на 2 милиарда при започване на годината.

Стратегията на PIF има два съществени детайла - създаване на интернационално портфолио от вложения и вложение на локално равнище в планове, които ще оказват помощ за понижаване на зависимостта на Саудитска Арабия от петрола.

" PIF е толерантен вложител с дълготраен небосвод. Като такива ние интензивно търсим стратегически благоприятни условия както в Саудитска Арабия, по този начин и в международен мащаб, които имат мощен капацитет да генерират забележителна дълготрайна възвръщаемост, като в същото време в допълнение облагодетелстват жителите на Саудитска Арабия и подтикват икономическия напредък на страната ", се споделя в известието на суверенния фонд.

PIF настрана взе участие с съвсем половината от капитала на японския SoftBank Vision Fund, който е с общо размер от 100 милиарда $ и беше обиден от спада на пазарите. Миналия месец шефът на саудитския фонд Ясир ал Румаян съобщи, че търси благоприятни условия за вложения в области като авиация, петрол и газ и развлечения, като счита, че ще има огромен капацитет за капиталови благоприятни условия, откакто рецесията премине.

През април PIF разкри, че е купил 8.2% от ударената от ковид американска компания Carnival Corp, което докара до скок на акциите на круизния оператор с близо 30%. Саудитският фонд купи дялове в Royal Dutch Shell, Total, Eni и Equinor по-рано тази година. PIF към този момент има дял от 2 милиарда $ в Uber Technologies и компанията за електрически коли Lucid Motors. Той беше притежател на дребен дял в производителя на електрически коли Tesla, само че последната публична информация демонстрира, че няма акции в компанията на Илън Мъск.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР