Сутринта на 11-и май в Казан въоръженият с огнестрелно оръжие

...
Сутринта на 11-и май в Казан въоръженият с огнестрелно оръжие
Коментари Харесай

„Избягахме през оградата“: оцелели от стрелбата в Казан за преживения ужас

Сутринта на 11-и май в Казан въоръженият с огнестрелно оръжие Илназ Галявиев, на 19 години, нападна 175-а гимназия. Загинаха 9 души: седем възпитаници, една учителка и една служителка в учебното заведение. Ранените са над двайсет, от които осем са в тежко положение. Репортер на Дъждовни води беше на място и беседва с очевидци на нещастието.

" Мислехме, че това са пиратки "

Гимназията е отцепена, само че през оградата се виждат следите от офанзивата: счупени стъкла на входната врата, изтръгнати дограми. " Беше заплашителен гърмеж, който ме накара да подскоча ", споделя жена, която живее тъкмо против учебното заведение. Когато почнали изстрелите, деветокласникът Антон (името е променено) бил на третия етаж, в час по геометрия. " Помислихме, че това са пиратки, тъй като звукът се чуваше сякаш от улицата. Затворихме се в класната стая, след което последва гърмеж. Скрихме се в дребния лабораторен кабинет - някои влязоха под масите, други застанаха край шкафовете. След което той се опита да нахлуе. Настояваше: " Отваряйте! Кой е тук? " Ние не отговаряхме. След това спуснахме девойките по противопожарната стълба през прозореца. После специфичните елементи разрушиха вратата и ние си тръгнахме с тях. "

" Спасихме се през дупка в оградата "

Седмокласникът Николай (и неговото име е променено) бил по същото време на първия етаж в час по съветски. Момчето чуло три изстрела, излязло в коридора да види какво става, когато внезапно по високоговорителите директорката наредила на всички да се приберат в класните стаи. " След това се чу гърмеж, връзката прекъсна. Учителката ни сподели да се скрием под чиновете. Но ние отворихме прозореца и избягахме в задния двор. Там има дупка в оградата, през която излязохме. Всички можахме да избягаме - целият клас. " Щом се измъкнали от учебното заведение, момчетата се обадили на родителите си. " Майка ми плачеше, сподели, че до края на годината не трябва да отивам на учебно заведение. Мисля, че в този момент никой няма да желае да върви там ", споделя Антон.

" Директно стартира да стреля "

Ученикът Слава пък споделя, че сутринта просрочен за часовете - по тази причина и чул гърмежа и изстрелите извън. " Много се разтревожих за съучениците си, чудех се по какъв начин да им оказа помощ. Полицията и така нататък дойдоха 10 минути след началото ", споделя той пред Дъждовни води. На въпроса дали в учебното заведение им е имало учения, които да ги приготвят за пукотевица или терористичен акт, момчетата кимат утвърдително. " Учителите ни обясняваха, че даже терористите да влязат в класната стая, би трябвало да останем спокойни. И да отговаряме ясно и без запъване на всичките им въпроси. Но този нямаше въпроси...Направо стартира да стреля. "

Списъците с потърпевшите деца и възрастни бяха оповестени от съветското Министерство на просветата още денем. Най-малкият е на седем години. Ранените деца са отведени в болница, отцепена от жандармерията. В приемната били пуснати всички родители, до момента в който извън чакали разплаканите им другари.

" Дали знаете нещо за Илдар (името е променено)? Оперираха му главата, а в този момент - и краката ", питат безпомощно околните излязлата пред болничното заведение лекарка. " Нямам право да ви кажа. Но ще предам на родителите, че сте питали. " 14-годишният Илдар играел във футболния клуб " Мирас " до гимназията. Осмокласникът бил ранен в главата и скочил през прозореца. 15-годишната Алина (името е променено), която е със счупени ръце и крайници, е била оперирана. Лекарите помолили родителите да се върнат на сутринта. Състоянието ѝ е устойчиво тежко. Детският омбудсман Ана Кузнецова заяви, че за двама от потърпевшите е решено да бъдат трансферирани на лекуване в Москва.

В целия град тъгуват

Докато роднините още чакали в болничното заведение, към учебното заведение почнали да се стичат хора от целия град. Жандармеристите ги пускали на групи от по 20-30 индивида. Мнозина носел плюшени играчки, цветя, рисунки и свещи. Някои сключвали молитвено ръце. Идвали и православни, и мюсюлмани. Галина взела и щерка си, двете дълго стояли край оградата и плакали. " Не сме от това учебно заведение, само че е толкоз празно от това, че влагаш толкоз в децата, пращаш ги на учебно заведение, а те не се връщат. В нашето учебно заведение също на входа дежурят възрастни дами и мъже вместо защита. Както всекидневно - пробват се да пестят от всичко, в това число за сметка на живота на децата. "

Друга майка, пристигнала с щерка си, също счита, че защитата в учебното заведение би трябвало да бъде засилена. " Металдетекторите стоят единствено за декорация, де факто не работят ", споделя майката. " Още не мога да допускам, че това се е случило " Гузел, която е възпитател в друго учебно заведение, научила за стрелбата в чата от свои сътрудници. " Пуснаха видео по какъв начин децата скачат от прозорците... Не мога да допускам, че това се случва в действителност. Живея от пет години в Казан, до момента всичко беше спокойно и умерено. А в този момент целият град е изпълнен с болежка ", споделя Гузел.

Днес (12 май) в Казан е ден на печал, образователните занятия са анулирани.

Автор: Елена Баришева
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР