Сушените плодове се оказаха не по-малко полезни за здравето от

...
Сушените плодове се оказаха не по-малко полезни за здравето от
Коментари Харесай

Учени от Пенсилвания с неочаквано откритие за сушените плодове

Сушените плодове се оказаха не по-малко потребни за здравето от пресните и през зимата могат да бъдат сменени сполучливо с тях. Това откриха американски учени след ретроспективно проучване.

Плодовете съдържат доста хранителни субстанции, в това число целулоза, калий и потребни за сърцето биологично дейни съставки. Многобройни проучвания удостоверяват изгодата от плодовете за здравето и потвърждават, че неналичието на пресни плодове усилва риска от сърдечно-съдови болести.

Учени от университета в Пенсилвания взеха решение да проучат дали пресните плодове, които не постоянно могат да бъдат открити, не могат да бъдат сменени със сушени. Те анализирали данни от национално проучване на здравето и храненето (NHANES), извършено в Съединени американски щати през интервала 2007 – 2016. Специалистите открили, че хората, консумирали сушени плодове, се радвали на по-добро здраве, имали по-нисък показател на телесна маса, обиколка на талията и кръвно налягане.

Те могат да бъдат отличен избор за хранителни добавки, само че би трябвало да се внимава в избора и да се вземат такива без спомагателна захар. Следва да се регистрира и размерът на порциите, тъй като порция сушени плодове е по-малка от порция пресни поради отстранената от тях вода. Имат и друго преимущество – по-компактни са и по тази причина по-удобни за носене на работа или по време на пътешестване.

Всички минимално обработени плодове – замразени, консервирани и сушени, имат преимущества пред пресните, настояват учените, написа БГНЕС. Те са налични целогодишно, релативно постоянни са като качество и могат да се съхраняват доста по-дълго от пресните. Освен това доста от тях са и по-евтини от своите събратя в прясно положение.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР