Сушени гъби и сладкиш с подправки и захаросани плодове. Някои

...
Сушени гъби и сладкиш с подправки и захаросани плодове. Някои
Коментари Харесай

Германски град набира поляци, които искат да се преместят от Великобритания заради Брекзит

Сушени гъби и сладкиш с подправки и захаросани плодове. Някои живеещи във Англия поляци ще намерят преди Коледа подобен неочакван колет в пощенската си кутия.

Кой е изпращачът на тази полски и немски специалитети? Град Гьорлиц в някогашната Германска демократична република.

Този град, който има проблем поради застаряващото си население и неналичието на работна ръка, желае да притегли поляци, които са склонни да изоставен Англия поради Брекзита.

От една година разположеният до полската граница град води дейна акция в интернет, ориентирана към живеещите в кралството 900 000 поляци. Около 100 000 към този момент са напуснали английските острови след референдума за излизането от Европейски Съюз през 2016 година

Освен разгласи във вестника на общността и на страница във Facebook градът дава отговор на съответни въпроси на три езика: " Мога ли да трансферира седалището на компанията си? ", " Важи ли здравната ми застраховка в Гьорлиц? ", " Мога ли да работя в Гьорлиц, без да знам езика? "

Изтъкват се и рационалните размери на наемите в този апетит, цялостен с архитектурни перли по живописните си павирани улици.

Двуезични паралелки

В офисите на службата за икономическа реклама инициаторката на интервенцията Андреа Бер твърди, че Гьорлиц към този момент значително се е приспособил към поляците.

" Ако влезете в хлебарница, може би ще ви обслужи полякиня. Ако отидете в детски ясли или учебно заведение, ще намерите двуезични паралелки ", изброява тя.

От 57 000 поданици 4000 са поляци и мнозина от тях всеки ден минават границата, с цел да работят в Гьорлиц, привлечени от преференциалните заплати на този бряг на река Ниса.

От полския град Згожелец е задоволително да се пресече моста " Йоан Павел Втори ", с цел да се влезе в Гьорлиц.

Недостиг на работна ръка

Подобно на цялата някогашна Германска демократична република и в този град популацията се стопи след обединяването на двете Германии.

Зад триумфа на прякора " Гьорлиуд ", дължащ се на снимането на огромни американски продукции като " Гранд хотел Будапеща ", стоят безчет лющещи се фасади, заковани прозорци и порутени фабрики.

Миналата година крайнодясната партия " Алтернатива за Германия " беше в позиция да вземе кметството и се наложи обичайните партии да сключат необикновен съюз, с цел да я спрат.

" Тук на всяко родено дете умират приблизително по двама души. След няколко години ще се надигнем пред тежък дефицит на работна ръка ", изясни Андреа Бер.

Вече стартира да се усеща липса на хора в разнообразни области, от научната активност до занаятчийските услуги, информатиката и медицината.

Миналата година основната болница на Гьорлиц пусна реклама в огромен английски ежедневник. Посланието на два езика към полските лекари и медицински сестри беше недвусмислено: " Приберете се вкъщи! "

Германски заплати

Кметът на Згожелец Рафал Гронич счита, че тази интервенция по ухажване ще се хареса на сънародниците му. " Повечето от тези, които ще си тръгнат от Англия, желаят да запазят същия стандарт на живот и сигурно няма да се приберат в Полша ", сподели той.

В Гьорлиц " те могат да получават немски заплати, а в това време да са покрай фамилията си и страната си ", посочи той.

Полякинята Изабела Юха се реши на тази стъпка. Тя е отишла да работи във Англия, когато страната й влезе в Европейски Съюз през 2004 година, а наскоро се е настани.д в региона с мъжа си и щерка им, която са записали на учебно заведение в Гьорлиц.

Семейството живее от полската страна на границата, само че Изабела Юха учи немски с вярата да развие уменията си в региона на човешките запаси в Гьорлиц, който " дава по-добри стопански благоприятни условия ".

Брекзитът " беше скок в неизвестността. Не знаехме дали няма да останем без работа ", споделя трансферирала 30 години жена, която е живяла 12 години в Англия, а по-късно в Канада.

" Бъдещето на 14-годишната ни щерка беше определящо при вземането на решение. Образователната система тук е доста добра и е безвъзмездна ", добави тя.

Трудно е обаче да се направи равносметка от тази осведомителна акция, която беше прекратена за няколко месеца поради пандемията. " Преместването в друга страна не става от през днешния ден за на следващия ден. Затова би трябвало да работим дълготрайно ", сподели Андреа Бер.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР