Сушавата 2020 г. изкара факти и засили публичните съмнения, че

...
Сушавата 2020 г. изкара факти и засили публичните съмнения, че
Коментари Харесай

ВЕЦ на приятел на Доган с години щедро е захранван с вода

Сушавата 2020 година изкара обстоятелства и ускори обществените подозрения, че частни водноелектрицески централи (ВЕЦ), благосъстоятелност на доближени до властта, в предишни години са преработвали повече питейна вода, в сравнение с са потребностите на локалните хора, които дефинират и количествата за централите. Конкретният сигнал е за Водноелектрическа централа " Камчия ", която е наоколо до едноименния язовир, осигуряващ вода за Варна и Бургас. Изненадващо се оказва, че без воден режим за двата града този септември се подава с над 23% по-малко вода за хората там (спрямо септември 2019).

Сривът в количествата в този момент е цели 30 на 100, измерен по отношение на септември 2018-а. Тези обстоятелства, черно на бяло загатват, че въпросната Водноелектрическа централа единствено в предходните 2 години е преработила до 30% повече вода от потребностите на градовете. Това е по този начин, тъй като водата от язовира първо се насочва към ВЕЦ-а, с цел да се създава посредством нея ток, а по-късно се насочва към пречиствателна станция, от която по-късно се насочва за облекчаване на питейните потребности на популацията.

Столичният общински консултант Владислав Панев от “Демократична България” подвигна завесата над проблема във фейсбук, като уточни, че Водноелектрическа централа " Камчия “ е благосъстоятелност на Димитър Тадаръков през компанията му " Булгарлизинг " и има срочен контракт за взаимна активност с Министерство на регионалното развитие. Той отбелязва, че Тадаръков е непосредствен другар на почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган. А по-късно добави, че сериозно значимо за този бизнес е какви количества отпускат на Водноелектрическа централа министърът на околната среда и локалните ВиК сдружения всеки месец. По закон ВиК операторите декларират количества на месечна база за потребление на води от комплексните и значими язовири, мотивирайки се с питейните потребности на локалното население, а министърът на екологията ги утвърждава.

Какво демонстрират формалните данни?

" Проверка в Агенцията за стабилно енергийно развиване хвърля основателни подозрения, че въпросната Водноелектрическа централа единствено допреди няколко години е работила с доста повече вода, в сравнение с са потребностите за питейна вода, тъй като е произвеждал двойно повече сила. Например, през 2017-а година тя е достигнала до 654 мегаватчаса месечно, което е 70% от капицетата на самия Водноелектрическа централа. Докато тази година при сушата максимумът е 362 мегаватчаса. И при двата случая ВиК операторите споделят, че се използва единствено толкоз вода месечно, колкото е нужна на популацията, само че данните за създадената сила слагат под съществени подозрения това изказване ", разяснява пред Mediapool Владислав Панев.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР