Суровият петрол и природният газ се възстановиха по-рано днес, след

...
Суровият петрол и природният газ се възстановиха по-рано днес, след
Коментари Харесай

Саудитска Арабия намалява производството на петрол и газ

Суровият нефт и природният газ се възвърнаха по-рано през днешния ден, откакто Саудитска Арабия разгласи доста понижаване на производството с един милион барела дневно по време на неотдавнашната среща на върха на ОПЕК+.

Целта на този ход беше да се поддържат спадащите цени на силата.

Въпреки това договарянията, довели до това решение и последвалите корекции на индустриалните квоти на картела разкриха скритото напрежение измежду главните държави-производителки на недопечен нефт, което в последна сметка се отрази на международните цени на петрола.

Саудитска Арабия пое самодейността независимо, защото другите страни понижиха индустриалните си квоти, а Обединените арабски емирства (ОАЕ) съумяха да лобират за увеличение на квотата си.  

Тези комплицирани договаряния се организираха по време на една от най-напрегнатите срещи на ОПЕК напоследък, като африканските производители показаха неодобрение от напъните на ОАЕ да усили индустриалните си квоти.

В резултат на това съглашението, водено от Рияд, беше наречено “саудитска близалка ” от принц Абдулазиз бин Салман, саудитския министър на петрола. Целта му беше да понижи цените на петрола за търговците и макар че в началото беше планувано за юли, намаляването на производството може да бъде удължено.

Обсъжданията бяха помрачени от внезапния спад на цените на петрола. Цената на международния бенчмарк недопечен нефт вид “Брент ” сега е към $77 за барел, което е забележителен спад по отношение на почти $120 преди година.

Готовността на страната сама да поеме тежестта ускорява доверието в намаляването на производството и демонстрира действително понижаване на предлагането на нефт.

Анализаторите считат, че петролът вид Брент би трябвало да остане над $80 за барел, с цел да може Саудитска Арабия да поддържа уравновесен бюджет и да финансира амбициозната си инфраструктурна стратегия, подкрепяна от престолонаследника принц Мохамед бин Салман.

Едновременно с това саудитските публични лица се концентрират върху оказването на напън върху продавачите на шорт позиции, които залагат против цените на петрола, като предишния месец Абдулазиз предизвести такива вложители да “внимават ”.

Дългосрочните последствия от това решение остават неразбираеми. Анализаторите на Goldman Sachs допускат, че то може да увеличи цената на сорта Брент с $1 до $6 за барел.  

Въпреки това е малко евентуално това нарастване да окаже доста влияние върху потребителите или да съставлява основна политическа опасност в Съединени американски щати, където цените на бензина са спаднали с 25% през последната година.

Междувременно се счита, че макар понижените си квоти Русия изпомпва обилни количества на ниска цена недопечен нефт, с цел да поддържа раздраната си от война стопанска система. Освен това опасенията за закъснение на международния стопански напредък, изключително в Китай, поставят таван на цените на петрола.

Тъй като договорката за тавана на дълга към този момент е подписана от президента Байдън, пазарът се приготвя за напор от държавни скъпи бумаги. Очаква се Министерството на финансите да емитира нови скъпи бумаги на стойност над $1 трилион, което поражда опасения, че тези търгове могат да усилят разноските по краткосрочните заеми и да понижат ликвидността в някои пазарни сегменти.

Bank of America предвижда, че въздействието може да бъде равностойно на покачване на лихвения % с 0.25% от страна на Федералния запас.

: NYTimes

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР