Суперзвездата на датската архитектура. Бярке Ингелс - идеолог, мечтател, урбанистичен

...
Суперзвездата на датската архитектура. Бярке Ингелс - идеолог, мечтател, урбанистичен
Коментари Харесай

Зелена светлина: Ски писта върху покрива на завод за отпадъци

Суперзвездата на датската архитектура. Бярке Ингелс - идеолог, идеалист, урбанистичен бунтовник. Отдавна определенията се натрупат в биографията на датчанинина. През 2011 година " Уол Стрийт Джърнъл " го дефинира за най-иновативния проектант на Земята. А през 2016 година Ингелс влезе в листата на 100-те най-влиятелни хора в света.

В архитектурата Ингелс е развил своя идеология. Убеден е, че е настъпил моментът, в който Земята би трябвало да бъда избавена. Положението е съществено, само че това не изключва заниманието като тактика. Например - какво по-приятно от това да караш ски в града.

Ски писта върху покрива на цех за преправка на боклуци. Екстравагантният план е следващото допълнение към внушителната биография на датчанина. Модерното оборудване се намира в Копенхаген. Изградено е на три равнища, самата писта е дълга 500 м. Горе, върху завода има зелени зони, туристическа пътека, 80-метрова стена за катерене и велосипедна алея, която пресъздава условия за планинско каране.

Ингелс е помислил и за хората, които не са запалени по спорта. На покрива има площадка за наблюдаване и уютно кафене. Идеята на датчанина е индустриалната зона да бъде употребена оптимално.

Проектът на Бярке Ингелс е част от проекта за преобразяване на Копенхаген в първия в света въглеродно безпристрастен град.

Бярке Ингелс не обича да спи. Казва, че главата му бушува от хрумвания, които не го оставят да бездейства. За това той непрекъснато изследва градския живот, следи навиците на хората, с цел да открие най-хубавите архитектурни решения за съвремието ни. Такива, с които ще се забавлява, до момента в който оказва помощ за спасяването на Земята.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР