Сумата в проекта на новата поръчка на 8 изтребителя Ф-16

...
Сумата в проекта на новата поръчка на 8 изтребителя Ф-16
Коментари Харесай

Христо Гаджев: Новата оферта за Ф-16 е по-евтина от платеното през 2019-а

" Сумата в плана на новата поръчка на 8 изтребителя Ф-16 е по-ниска от платеното през 2019 година. Тогава също се приказва за 1, 673 милиарда $, които в процеса на договарянията бяха свалени до 1,3 милиарда. Сега, в офертата, която е предоставена, за същата сума има доста повече въоръжение , което ще се даде.... Предстои американското държавно управление да изпрати преговорен екип и документи за договаряния в България. В рамките на договарянията може да се реализира и по-добра цена ".  

Това съобщи депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев, заместник-председател на Комисията по защита в Народното събрание, и добави, че решението е напълно българско и никой не е оказвал напън за втората поръчка.

Той посочи, че още в началото офертата е била за 16 самолета Ф-16, като първата част е била поръчана през 2019 година, а в този момент е пристигнало времето и за вторите 8 изтребителя.

" В новия план на поръчка също има планувана част, която е за образование на водачите, тъй като би трябвало да се обучат още водачи . Инфраструктурата е една и тя сега се построява, за жалост Министерството на защитата закъснява с това създаване. Надявам се да успее да я приключи до 2024 година, когато би трябвало да дойдат първите 8 самолета Ф-16 ", изясни депутатът и посочи, че забавянето с една година е обвързвано с Covid-19 и нарушените вериги за доставки.  

Гаджев посочи, че същата причина е била посочена и от съветската РСК МиГ за забавянето с една година на ремонта на изтребителите МиГ-29:

" Не съм чул някой да подлага на критика Русия, някой от тези, които подлагат на критика Съединени американски щати за забавянето на Ф-16 ".

Интервюто на Диана Янкулова с Христо Гаджев в предаването " Нещо повече "  можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР