Сухият режим, известен в правото като прохибиция (англ. и фр.:

...
Сухият режим, известен в правото като прохибиция (англ. и фр.:
Коментари Харесай

В САЩ е въведен, така нареченият сух режим

Сухият режим, прочут в правото като прохибиция (англ. и фр.: prohibition, лат. prohibitio) съставлява частична или цялостна възбрана за произвеждане и продажба на алкохолни напитки и питиета.
Най-често това разбиране се свързва с провеждането на такава държавна политика в Съединени американски щати през интервала 1920 – 1933 година
Сухият режим, като федерално право, е въведен с 18-та корекция на Конституцията, утвърдена на 16 януари 1920 година, забраняваща продукцията, вноса, износа, транспорта и продажбата на всевъзможни алкохолни питиета и напитки на територията на Съединени американски щати.
Реформаторите намерено настояват, че използването на изсъхнал режим се постанова поради пиянските прояви на имигрантите-работници. Такова отношение се оказва с противоположен резултат, защото, вместо да бъдат интегрирани в обществото, новите имигрантски маси се консолидират в незаконни групировки. В реалност интервалът на деяние на сухия режим е интервал на образуване на мафията в Съединени американски щати, която стартира да управлява незаконния му импорт и разпространяване.
На процедура пиенето на алкохол в Съединени американски щати продължава и даже се усилва, само че става в по-лоши условия, употребява се по-ниско качество и на по-високи цени.
Сухият режим разединява американското общество, разделяйки го на сухи, т.е. поддръжници на сухия режим, и мокри, т.е. негови съперници.
Премахването на сухия режим става едно от основните обещания на претендента за президент Франклин Рузвелт. То става през 1932 година посредством 21-та корекция на Конституцията.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР