Суданските военни лидери и продемократичните сили се ангажираха да започнат

...
Суданските военни лидери и продемократичните сили се ангажираха да започнат
Коментари Харесай

Военните и продемократичните сили в Судан се разбраха да започнат преход към цивилно управление на 11 април

Суданските военни водачи и продемократичните сили се ангажираха да стартират сформирането на водено от цивилни преходно държавно управление на 11 април, сподели представителят и на двете страни Халид Омар, представен от АП, съобщи Българска телеграфна агенция.

На конференция, излъчена от суданската държавна новинарска организация СУНА, Омар сподели, че окончателното политическо съглашение, реализирано за първи път през декември, че бъде подписано на 1 април. " Няколко дни по-късно ще бъде подписана и нова преходна конституция ", добави той.

Судан изпадна в безпорядък, откакто боен прелом, воден от военачалник Абдел Фатах ал Бурхан, в профил подкрепяното от Запада държавно управление през октомври 2021 година и обърна курса на краткотрайния преход към народна власт. Това стана повече от две години след въстанието, което провокира отстраняването на Омар Башир и неговото ислямистко държавно управление от власт.

" Ще стартираме сформирането на институциите на преходните управляващи на 11 април ", заяви Халид Омар.

Комитет, формиран от 11 члена - 9 продемократични водачи, един представител на армията и един на най-голямата въоръжена формация, Сили за бърза поддръжка - е претрупан с правенето на окончателното съглашение.

Някои съществени политически играчи - от някогашни бунтовници до локални продемократични мрежи - обаче не престават да се опълчват на съглашението макар опитите да бъдат привлечени.

Възстановяването на демокрацията в Судан евентуално ще докара до нова вълна на финансова поддръжка за африканската страна. След преврата интернационалната помощ пресъхна и дефицитът на самун и горива стана нещо всекидневно, частично и поради войната в Украйна. Това хвърли към този момент измъчваната от инфлация суданска стопанска система в още по-голям безпорядък.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР