Студентите, които се обучават в специалностите Инженерство, Електротехника, Материалознание, Медицинска ...

Студентите, които се обучават в специалностите Инженерство, Електротехника, Материалознание, Медицинска

Интерес към новата програма на МОН в подкрепа на работещите студенти

Студентите, които се образоват в специалностите " Инженерство ", " Електротехника ", " Материалознание ", " Медицинска сестра " и " Акушерка ", могат да кандидатстват по новата стратегия на просветителното министерство. Чрез нея страната ще поема таксите за образование на младежите, които стажуват и работят до момента в който учат.

В Русе студенти към този момент демонстрираха интерес към новата стратегия. 44-ма студенти от Русенския университет имат намерение да сключат контракти за стаж с компании и медицински заведения и да останат на работа и откакто завършат.

" По този метод за търсени специалности, за които липсват фрагменти, страната се грижи да се получи някакъв интерес от страна на студентите. ", съобщи акад. Христо Белоев ректор на районно управление (на МВР) „ Ангел Кънчев "

Русенска компания, която се занимава с друг тип превоз, произвеждане и търговия с масла и биодизел, е измежду компаниите, които си партнират с Русенския университет и обезпечават стаж на студентите, а по-късно и работа.

Бесарабският българин от Украйна Виктор Димов, който приключва магистратура, е бил стажант два месеца и към този момент е получил предложение за трудов контракт.

" Много улесни за мене всичките ми проблеми, тъй като компанията предлага доста положителни условия за мен. Мисля, че години още 5-10 ще съм тук да работя. ", споделя Виктор Димов - студент в районно управление (на МВР) „ Ангел Кънчев "

Виктор ще работи по специалността си в отдел „ Автотранспорт ", само че компанията има потребност и от други фрагменти, по тази причина взе участие и в новата стратегия на просветителното министерство.

" Ние сме декларирали потребност от студенти, които сега учат компетентност " Електроника ". Търсим доста разнообразни експерти, най-много инженери за новия ни локомотивен и вагонен цех, да вземем за пример, ще ни трябват технолози и конструктори. ", споделя Мартина Георгиева шеф „ Човешки запаси "

Освен че ще бъдат спокойни за бъдещата си професионална реализация, студентите ще спестят и доста разноски за образованието си.

" Между 600-700 лева на година ще спестят, само че тук е по-важно друго гарантиране на работни места тук в района. ", акад. Христо Белоев ректор на районно управление (на МВР) „ Ангел Кънчев "

По програмата на МОН са оповестени общо 96 специалности в цялата страна за 975 студенти, които ще имат опция да сключат контракти със 154 компании.

Репортаж: Венета Николова/Владимир Савчев

Източник: bnt.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg