Студенти и преподаватели от факултета по Химия и фармация и

...
Студенти и преподаватели от факултета по Химия и фармация и
Коментари Харесай

Изпитът за медици в СУ ще се провежда от Медицинския университет

Студенти и преподаватели от факултета по " Химия и фармация " и Биологическия факултет на Софийския университет стачкуваха против решението на Академичния съвет изпитът за банкет на студенти по медицина тази година да бъде извършен не от Софийския, а от Медицинския университет. Те влязоха и на съвещанието на Академичния съвет, само че той не прегласува решението си.

Всичко стартира с решението на Медицинския факултет да разгласи нулев банкет по медицина тази година. Причината - противоречие с изпитите по химия и биология, провеждани от университета.
Проф. Любомир Спасов, декан на Медицинския факултет, СУ: В нашия университет са най-хубавите биолози в региона на биологията и най-хубавите химици в региона на химията, само че това не значи, че здравната биология и химия покриват тези условия. Нашия факултет " Медицина " счита, че медицината е в право да избира своите студенти.
За да се избегне нулевата година, което води и до загуба на средства, предходната седмица Академичният съвет реши да бъдат признати 80 студенти, които обаче да положат изпита на Медицинския университет. Според ректора меморандумът сред университетите към този момент е подписан.

" Това е засегнатост " - считат обаче преподаватели и студенти от факултетите по " Биология " и " Химия и фармация ".
Доц. Росица Николова, Факултет " Химия и фармация ": Различна е терминологията, друг е размерът, който ти е необходим да ползваш даден език, само че химията е една и съща. Симеон Георгиев, студент, факултет " Химия и фармация ": Ние студентите сме съпричастни към нашите преподаватели и ги поддържаме безапелационно.
Факултетите одобриха заявления, че се разрушава престижа на Алма Матер, а преподаватели и студенти участваха на днешния Академичен съвет с гледище за смяна на решението.
Проф. Анастас Герджиков, ректор на СУ: Аз ви приканвам да гласувате срещу това да се трансформира решението от предишния път, тъй като не чух никой от изказалите се да ми каже по какъв начин да постъпя, с цел да извърша възможното назад решение. Как да постъпя с меморандума, по какъв начин да постъпя с бройките.
Решението не беше прегласувано.

Янислав Данчовски, студент Факултет " Химия и фармация ": Просто е безусловно възмутително това, което става и ние се надяваме някой да ни чуе, само че уви няма.

След мирното наличие през днешния ден, студентите споделиха, че не им остава нищо друго с изключение на да изразят митинга си и гласно.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР