Студеното време предразполага за разпространяването на респираторни инфекции.В момента сме

...
Студеното време предразполага за разпространяването на респираторни инфекции.В момента сме
Коментари Харесай

Кашлица - как да я излекуваме?


Студеното време подготвя за разпространението на респираторни инфекции.

В момента сме и в пика на

грипната зараза.

В този интервал, от извънредно значение е да не подценяваме вирусните инфекции

и при заболяване да стартираме лекуване допустимо най-скоро, още с първите признаци.

Д-р Анелия Орозова,

общопрактикуващ доктор с дългогодишна процедура, споделя по какъв начин бихме могли сполучливо да третираме кашлицата - един от главните признаци на простудните болести и грипа.

- Д-р Орозова, какво съставлява кашлицата?

Трябва ли да я лекуваме и по какъв начин е правлино да я лекуваме?


Кашлицата е комплициран рефлекторен акт, който има за цел да резервира гърлото и горните дихателни пътищa

свободни. Тя съставлява бързо изкарване на въздуха от дихателните пътищa, съпроводено от присъщ звук. В известна степен кашлицата е волеви акт и може случайно да бъде провокирана или потисната.

Кашлицата е най-честият и главен признак на болесттите на дихателната система, само че може да се появи в следствие и на други положения или болести.

Каква е функционалността на кашлицата при респираторни инфекции? При поемане въздухът минава посредством ларинкса в трахеята, по-късно по бронхите и най-после стига до белия дроб. Вътрешните страни на бронхите са покрити със защитни кафези, които имат реснички. Когато там попаднат нездравословни микроби и се отделят храчки, то ресничките-защитници ги транспортират от далечните крайчета на бронхите към центъра. Затова им оказва помощ и кашлицата - по този начин бронхите се почистват по-бързо.

- Какви типове кашлица можем да отличим?

Основно, кашлицата може да бъде суха или влажна (продуктивна, секреторна), само че се дели на още индикатори.

Според продължителността на недоволствата разграничаваме:
Остра кашлица – трае до 3 седмици. Обичайно стартира ненадейно и постоянно се дължи на простуда, грип или зараза на синусите; Подостра кашлица – продължава от 3 до 8 седмици; Хронична – следи се повече от 8 седмици;

Според метода на протичане разграничаваме кашлицата може да бъде:
Пристъпна - най-често при коклюш и астма; Периодична - при хронични болести, които се характеризират с обостряне; Постоянна - при хронични ларингити, трахеити и бронхити, при туберкулоза, при хорасъс сърдечна непълнота и др;

- Какво е особено за сухата кашлица и по кое време най-често се следи?

Сухата кашлица не се съпровожда с отделянето на

секрет или той е мощно нищожен и жилест. Тя най-често се появява заран или вечер, при промяна на климата и температурата на въздуха, при влажно и мъгливо време, при консумация на студени и газирани питиета.

Когато се касае за болестен развой, може да се следи при проблеми с медиастенума и плеврата, съществуване на непознато тяло в огромните бронхи,

както и при фрактура на ребро или даже белодробен рак.

- Какви са особеностите на влажната кашлица?

Влажната кашлица назоваваме още секреторна и продуктивна. Чрез нея се изхвърлят събраните тайни от дихателни пътищa. Влажната кашлица е присъща за някои заболявания на бронхите и белите дробове. При влажна кашлица:
Храчките се отделят заран при събуждане; Голямото количество натрупали се храчки провокират мощно гадене, задушаване и прекомерно обособяване на слюнка; Дишането е шумно, свиркащо, затруднено; Под очите има сенки, устните са леко посинели, лицето е сънливо, бледо; Човек се усеща отпаднал и недобре, изключително в случай че лежи, тъй като това затруднява отхрачването; Обикновено е нощем - съпровождат я изпотяване, неприятен мирис в устата, обложен, жълтеникав език, храчките са слузно гнойни; Липсва подушване и вкус; През деня може да е влажна, нощем става суха; На чист въздух болният се усеща по-добре.

- Д-р Орозова, би трябвало ли да се лекува кашлицата?

Задължително! Лечението на кашлицата би трябвало да стартира още в самото й начало. Преди да се подхващат каквито и да е лечебни ограничения, би трябвало да се откри повода за кашлицата и да се сложи диагноза.

- Какво е лекуването, което вие изписвате и препоръчвате на Вашите пациенти, когато имат кашлица?

Важно е да използваме

потвърдени средства, чиито резултати са подкрепени от извършени

изследвания.

Медикаментите се категоризират въз основата на механизма им на деяние. Най-общо противокашличните ( антитусивни ) медикаменти се разделят на:

Свързани публикации.. Мащерка – при проблеми с гърлото и кашлица 0 Упорита кашлица – ограничения от първа нужда 0 Остър ларингит - затруднено дишане и лаеща кашлица в дребните часове на нощта 0

Средства при влажна кашлица – лекарства, имащи за цел да подкрепят отделянето на тайни от дихателните пътищa

посредством отхрачване. В тази група са така наречен муколитици и секретолитици, водещи до втечняването на секрета в дихателните пътищa. Други медикаменти от този вид (т.нар. секретомоторни средства) улесняват и самото придвижване на секретите и по този метод спомагат за отхрачването; Съществуват отхрачващи лекарства, които имат комбинирано, в това число и противовъзпалително и антисептично действие; Друга група лекарства са тези, препоръчвани при суха кашлица. Те на първо място подтиснат кашличния инстикт. Препоръчват се при болести, при които няма нараснала секреция от дихателните пътищa. Делят се, най-общо, на такива с централно деяние – въздействащи на центъра на кашлицата в централната нервна система, и такива с периферно деяние – повлияващи другите рецептори в дихателната система;
Предпочитам билковите артикули и по тази причина най-често изписвам подобен. Продуктът, който за мен е с потвърдена успеваемост, съдържа

7 билки. Подходящ е и за двата типа кашлица – суха и влажна.

Комбинацията от мащерка, ислански лишей, лечебно сапунче, огромна бедреница, евкалипт, резене, звездовиден анасон оказва помощ доста. Тези билкови съставки имат противовирусно, противовъзпалително, антимикробно и спазмолитично деяние. Билките се допълват взаимно и дейно.

Мащерката, да вземем за пример, има доста дейности. Основните са секретолитично, отхрачващо, противовирусно, антисептично, противовъзпалително, спазмолитично.

Но силата на Цефабронхин, който е напълно растителен лекарствен артикул, не е единствено в мащерката, а в добре подбраните билки и тяхното синергично деяние. Комбинацията на тези билки има потвърден резултат против кашлица от друг генезис, без значение дали кашлицата е суха или влажна. Исланският лишей е единствената дейна субстанция в Цефабронхин, която облекчава дразненето на гърлото.

Цефабронхин се предлага под формата на перорални капки, които могат да се одобряват непосредствено или с малко течност, да вземем за пример

вода или сок. Това не е сироп, което го прави изключително желан при пациенти, които не харесват сиропите.

- Подходящ ли е Цефабронхин за

деца?


Подходящ е при деца над 4-годишна възраст. В този интервал на годината

децата боледуват доста и постоянно се изписват разнообразни противокашлящи средства. Затова аз персонално избирам лекарства на растителна основа, които имат потвърден лечебен резултат.

- Каква е продължителността на лекуване с Цефабронхин?

Продължителността на лекуването се дефинира от протичането на болестта като, несъмнено, положението се

наблюдава от доктор.

- Какъв съвет бихте дали още на пациентите?

За край бих желала да кажа, че честото проветряване на стаята и достатъчната мокрота на въздуха са значими условия при лечението на всяко заболяване, само че това е изключително належащо при заболявания, свързани с дихателните пътищa.

Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР