Струмица. Министерството на външните работи на България отговаря за политиката

...
Струмица. Министерството на външните работи на България отговаря за политиката
Коментари Харесай

Вицепремиерът Екатерина Захариева: България е готова да помага на общините в съседни страни

Струмица. Министерството на външните работи на България дава отговор за политиката за развиване и желае да оказва помощ на своите съседи, сподели вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева при срещата си с Коста Яневски, кмет на град Струмица в Република Македония, оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи .
„ Призовавам всички общини – бъдете дейни “, обърна се министър Захариева към своя хазаин. „ В рамките на тази политика парите не са доста, само че се финансират планове, които не се включват в други стратегии “, добави тя. По думите й програмата подкрепя разнообразни дребни, само че с огромна обществена значителност, планове. Такива са да вземем за пример обновяването на междуселски пътища, поправки на учебни заведения, детски градини и други.
Кметът на Струмица благодари на министъра на България за помощта по два сходни плана. Първият е даването на автомобил за хора с увреждания. Българският министър председател Бойко Борисов персонално връчи ключовете по време на взаимното съвещание на двете държавни управления в Струмица. Вторият план – реорганизация на постройка за създаване на център за деца и възрастни с увреждания, е в развой на разработване.
Яневски уточни, че постоянно е имал положителни връзки на партньорство с сътрудниците си от най-близките до Струмица български градове, а в последните месеци тези връзки са се задълбочили.
„ Начинът, по който се развиват връзките сред двете страни в последната година, е този, по който е трябвало постоянно да бъдем дружно “, съгласи се министър Захариева и добави, че когато връзките се развиват все по-интензивно в разнообразни сфери, това носи единствено позитиви за двете страни.
Като образец тя уточни подписването на Договора за другарство, добросъседство и съдействие, в първите пет месеца от който двустранната търговия е повишена с 11%, а туризмът – с 10 на 100.
„ С този контракт зададохме положителен звук и добър образец в района “, сподели министърът и добави, че ангажираността на България към европейската вероятност на Западните Балкани ще бъде продължена и от идващите ротационни ръководи на Съвета на Европейски Съюз.
„ Предстои ни доста значим европейски съвет на 26 юни. България поставя съществени старания и се надявам след него да се стигне до решение за начало на договарянията с Република Македония “, добави първият посланик на България.
С домакините си от Струмица тя разиска младежката безработица в града, която надвишава 50%. Министър Захариева се съгласи, че това е проблем, с който би трябвало да се борим. Като добър образец тя даде сполучливи начинания с фондове за започващи предприятия. Днес в България оперират три такива фонда, които финансират стартъпи освен у нас, само че и в прилежащи балкански страни.
„ Добре е да се намерения за продан в тази посока “, означи министърът.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР