Строителството на Златен век е спряно, защото е изтекло разрешението

...
Строителството на Златен век е спряно, защото е изтекло разрешението
Коментари Харесай

Арх. Шишков: Артекс може да поиска подновяване на цялата си документация в Столична община

" Строителството на " Златен век " е спряно, тъй като е изтекло разрешението за градеж. " Това изясни пред арх. Иван Шишков - консултант на служебния министър по районно развиване, по отношение на новото прекъсване на градежа от ДНСК.
Още по тематиката
По думите му това е един капиталов план, който се е събудил действително в края на 2016 година и стартира да има съществено капиталово желание да се построи.

" Строителният проект е утвърден още в далечната 1995 година и съставлява този план с тази височина. Оттук нататък стартира интензивно присъединяване и на общината, и на страната благодарение на компанията " Артекс " безусловно, с искане за презаверка на разрешението за градеж. След което арх. Мирянов, откакто е платил и такса от 260 хиляди лв., пуска едно искане до основния проектант и си отдръпва настояването за разрешението за градеж, защото всеки миг ще влезе корекция в Народно събрание и съгласно нея тези здания ще имат период на годност на разрешението за градеж от 10 години. Той знае поправката авансово и съгласно нея 10 години стартират да текат от откриването на строителната площадка ", изясни още арх. Шишков.

Според него има напрежение от това дали следва " Златен век " да се третира по остарелия ред, което значи, че още през 2018 година им е изтекло разрешението за градеж, и за което кметът на " Лозенец " и към този миг е алармирал прокуратурата.

" През 2018 година с цел да се реши въпросът в интерес на " Артекс ", тогава зам.-министърът на районното развиване и благоустройството написа тълкувателно писмо, в което ясно споделя, че срокът за разрешението за градеж е 2020 година ", уточни арх. Шишков.

Всички документи, които са се въртели сред " Артекс ", страната и столичната община, са за 2020 година След като се стопира градежът, нямаме решение на съда в тази посока. В началото на 2020 година кметът на столична община по питане от общински съветници е споделил, че не би трябвало да бъде променен подробния организационен проект и действително видяно също застава зад това градоустройство ", счита още архитектът.

По думите му компанията може да изиска възобновяване на цялата си документи в Столична община.

От строителната компания " Артекс Инженеринг " възнамеряват митинг през днешния ден пред постройката на ДНСК.

След нещастието с дете: Чия е отговорността за противозаконните павилиони?

Арх. Иван Шишков разяснява и проблема с противозаконните павилиони до болница " Св. Иван Рилски ", където през февруари почина дете, покосено от токов удар.

" Излязоха спомагателни обстоятелства - павилионите, които бяха попълнени в кадастъра като здания, през 2020 година някой им е направил акт държавна благосъстоятелност на здания. Самият акт се прави от регионалната администрация, само че очевидно е станало по предложение на министерството на опазването на здравето ", уточни арх. Шишков.

" След това се откри, че по този начин наречената велоалея или тротоар, тъй като тя няма регламентиран статут, е един метър в терена на болничното заведение. Накрая се откри и, че няма строителни бумаги за ремонта на тази част на бул. " Гешов " от спирката към бул. " България ", изясни той.

" Теренът е държавна благосъстоятелност, двата павилиона са в терен държавна благосъстоятелност. Държавата от самото начало се е занимавала с този случай. През цялото време институциите, които са били главно забъркани, са шефът на болничното заведение тогава и министерството на опазването на здравето тогава ", уточни архитектът.

Според него казусът е обвързван с ремонта и поддръжката на шахтата. " 2019 година светофарът е изменен, на този светофар е закачен и кабел. Там има изработен ремонт, който е без строителни бумаги ", съобщи арх. Иван Шишков.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР