Строителството на SKA започна след 30 години работа по проекта

...
Коментари Харесай

Австралия строи най-големия радиотелескоп в света


Строителството на SKA стартира след 30 години работа по плана на повече от 1000 учени  
(снимка: skao.int)

Австралия стартира да построява най-голямата обсерватория в света – радиотелескопът Square Kilometer Array (SKA), който ще употребява повече от 100 000 антени за наблюдаване на космоса. Подготовката за плана продължи 30 години.

Очакванията са радиотелескопът да помогне на учените да схванат по кое време и по какъв начин са се образували първите звезди и галактики, а също по този начин да изследват тъмната сила, аргументите за разширението на Вселената и да разкрият други секрети на космоса. Потенциално, обсерваторията ще способства и за търсенето на извънземен живот, отбелязва Гардиън.

Първоначално SKA ще употребява две решетки. Единият масив, SKA-Low с 131 072 антени, ще бъде ситуиран в Западна Австралия. Тази решетка ще бъде сензитивна към нискочестотни радиосигнали (50 – 350 MHz) – 8 пъти по-чувствителна от сравнимите модерни радиотелескопи и 135 пъти по-бързо от тях ще картографира звездното небе.

Антените на SKA-Low ще бъдат съединени в 512 групи, по 256 във всяка от тях. От централното плътно ядро ​​с широчина 1 км ще се разположат спомагателни станции по три спирални ръкава върху голяма повърхност – оптималното разстояние сред двете най-отдалечени станции ще бъде 65 км. Площта на системата е 400 хиляди кв. метра.

Вторият масив от 197 постоянни “чинии ”, SKA-Mid, ще бъде издигнат в Южна Африка. Съществуващият радиотелескоп MeerKAT ще стане част от масива SKA-Mid, неговите 13,5-метрови антени ще се причислят към по-големите SKA антени с диаметър 15 м, комбинирани в една система. Те ще могат да одобряват сигнали с периодичност от 350 MHz до 15,4 GHz, а в бъдеще и до 24 GHz.

От централното ядро ​​с диаметър към 1 км антените ще се подредят в три спирални рамена, покриващи голямо разстояние – двете най-отдалечени антени в SKA-Mid ще се намират на 150 км една от друга.

Художествена илюстрация на неповторимия радиотелескоп SLA в Австралия – най-големия в света
(графика: Австралийско министерство на промишлеността, науката и ресурсите)

Обсерваторията ще дефинира идващите 50 години на земната радиоастрономия, като наблюдава раждането и гибелта на галактиките. Това ще разреши на учените да търсят нови типове гравитационни талази и ще разшири границите на познатата галактика, съгласно шефа на SKA-Low – доктор Сара Пиърс.

SKA ще бъде задоволително сензитивен, с цел да разпознае хипотетичния радар на типично летище на планета, обикаляща към звезда на десетки хиляди светлинни години от Земята. Така радиотелескопът може да помогне да се отговори на един от най-важните въпроси – единствено ли е човечеството във галактика?
още по темата
Учените считат, че SKA има капацитет да “промени разпоредбите на играта ” в астрономията и появяването му ще бъде крайъгълен камък в научните проучвания. Повече от 1000 души са работили по плана в продължение на десетилетия.

Според откривателите, заради високата си сензитивност, радиотелескопът ще разреши да се „ надникне “ в дълбоката античност на Вселената и да се учат събития безусловно от времето на зараждането на света, когато са се образували първите звезди, радиацията от които към този момент е достигнала Земята.

Имайки поради разграничителната дарба на телескопа, той е в положение да “разпознае мобилен телефон в джоба на астронавт на Марс, който е на 225 милиона километра ”. Освен това, в случай че околните звезди имат софтуерно напреднали цивилизации, SKA ще помогне да се разпознаят “течове ” на лъчение от техните радио- и телекомуникационни мрежи. Телескопът е ще комбинира данни, събрани от разнообразни континенти.

SKA е планиран да извършва доста задания и, както в тази ситуация с Хъбъл, ще разреши да се вършат открития, които по принцип са недостъпни за актуалната просвета. В Австралия планът SKA си сътрудничи с Националната организация за научни и приложни проучвания (CSIRO) при създаване и ръководство на телескопа.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР