Строителството на магистрали изостава, а поддръжаката на вече готовите участъци

...
Строителството на магистрали изостава, а поддръжаката на вече готовите участъци
Коментари Харесай

Строените с пари от ЕС пътища не се поддържат и завършват до карй

Строителството на автомагистрали изостава, а поддръжаката на към този момент готовите сектори е незадоволителна.

© Надежда Чипева " Дунав мост 2 " е издигнат от години, само че към момента няма естествен път, по който да се стигне до него. Магистрала " Струма " е приоритет от повече от десетилетие, само че и в този момент не е ясно по кое време ще бъде приключена. Магистралите в България са се удвоили след 2007 година - от 418 км до 757 км през 2018 година, само че откакто бъдат издигнати, страната не се оправя с поддържането им, а и не умее да възнамерява съответното създаване на пътни връзки.

Това са някои от главните заключения за България в разбор на Трансевропейската пътна мрежа (ТEN-T), който Европейската счете палата (EСП) разгласява във вторник, 21 април. " Налице е прогрес при построяването на главната пътна мрежа на Европейски Съюз, само че тя към момента не действа изцяло ", обобщава Ладислав Балко от ЕСП, който дава отговор за отчета.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики През май 2019г. стана ясно, че одитната институция ще се заеме с пътищата в четири държави-членки на Европейския съюз (ЕС) - България, Чешката република, Полша и Испания, и ще проучва по какъв начин се харчат европейските фондове за пътища. В България такива планове са автомагистрала " Струма ", Южната дъга на Софийския околовръстен път, автомагистрала " Европа " до сръбската граница, " Тракия " и " Марица ", както и други първокласни и второкласни пътища.

През 2016 година България се озова на дъното в Европейски Съюз по напредъка по довеждане докрай на трансевропейската пътна мрежа дружно със идващите я Румъния, Словакия, Естония и Литва. Четирите одитирани страни са получили към 62% от общия размер от Европейския фонд за районно развиване, Кохезионния фонд и Механизма за обвързвана Европа, разпределени за пътни планове за интервалите 2007-2013 година и 2014-2020 година От 2007 година насам Европейската комисия е предоставила на страните членки безплатна финансова помощ в размер на близо 78 милиарда евро за създаване на нови пътища и възобновяване на към този момент съществуващите, в това число към 40 милиарда евро за пътища от мрежата
Не строим обещаното

В България понастоящем единствено един от шестте трансгранични сектора на главната европейска мрежа е приключен - този към Турция (магистрала " Марица " ). Два са в градеж - " Струма " и " Европа ", надлежно връзките с Гърция и Сърбия. От останалите три трансгранични посоки едно е споделено с страна отвън Европейски Съюз (Северна Македония), а две - с Румъния, като става дума за трасетата при дунавските мостове. Към момента на одита няма утвърдени периоди и обезпечено финансиране за тяхното привършване.

Европейската комисия (ЕК) желае от България по-ясно да акцентира, че основният приоритет на вложенията е завършването на автомагистрала " Струма ", която е част от главната мрежа на Европейски Съюз. Вероятно това е намек, че дейностите на страната не са напълно безапелационни. В момента поръчките за правата през Кресненското дефиле - единствената, която не се строи още, са на пауза поради липса на финансиране и неизпълнени задължения на България по отношение на опазването на околната среда.

При " Дунав мост 2 " сред Видин и Калафат, който също бе издигнат с финансова поддръжка от Европейски Съюз и функцинира от 2013 година, казусът е неналичието на съответна пътна връзка, отговаряща на условията на TEN-T. Така няма и от двете страни на границата. " Положението попречва безпроблемното пътешестване по този кулоар. Понастоящем времето за пътешестване на пътнически автомобил от София до Братислава по трасето на коридора е по-дълго, в сравнение с в случай че автомобилът премине през друга страна (Сърбия), даже в случай че се включи времето за граничен надзор по външната граница ", написа в одита.

В момента се работи по разширението на трасето Видин - Ботевград. През септември 2019 година и февруари 2020 година бяха подписани договорите за 33 км от Мездра до Ботевград, а през октомври 2019 година - за 30 км до Видин. Отсечките ще са подготвени най-рано през 2022 година, и то в случай че се намерят нужните средства - поради забавянето на тол системата и сегашната рецесия може да има проблем с финансирането, което е напълно с национални средства. Освен това занапред има да се вършат още участици по това направление.

Лоши пътища, неприятно обмисляне

Одитът сочи още, че в България 32% от пътищата са в неприятно положение, а 27% - в приблизително. Няма и дълготрайна тактика по какъв начин това да се усъвършенства и очевидно се работи " на парче ". Данните демонстрират още, че единствено в Испания положението на мрежата се смята като цяло за положително, макар че неотдавнашните бюджетни ограничавания утежняват поддръжката. В Полша съвсем 40% от мрежата се нуждае от ремонт, който е незабавен за 14% от нея.

Една от най-парадоксалните констатации на Европейската счете палата е, че парите за поддържане на пътища и в четирите страни е намалял, като в България спадът е с над 50% за 10 години - от 215 млн. евро за 2007 година на 93 млн. евро за 2016 година (виж таблицата).

По данни на " Капитал ", получени по Закона за достъп до социална информация, платената сума за поддържане на пътища (зимно разчистване и всевъзможни други ремонти) от републиканската пътна мрежа (без магистралите) по договорите от 2014 година до октомври 2019 година е 1.385 милиарда лева

Междувременно, сега страната не може да обезпечи финансиране за ремонт на издигнатата през 2007г. и 2011г. права от автомагистрала " Тракия " сред Чирпан и Стара Загора, която е в извънредно неприятно положение. През интервала 2007-2013 година Европейски Съюз е съфинансирал на 85% завършването на 264 км магистрален път от главната мрежа, в това число завършването на две автомагистрали - " Тракия " и " Марица ".
На фона на наклонността за намаляващо финансиране анализът отбелязва, че България твърди пред Европейска комисия, че възнамерява да реинвестира приходите от пътните такси - от винетки и тол - за пътна инфраструктура. Това обаче няма скоро да докара до растеж на ефикасните вложения. Тол системата проработи на 1 март, само че приходите й ще са надалеч по-малко от първичните проекти. Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) още не е дала информация за постъпленията от тол такси през първите 50 дни от работата на системата. Предвидената в началото сума на година беше 1 милиарда лева, само че след договаряния с превозвачите падна на 450 млн. лева за 2020 година, само че се стопява последователно заради ред аргументи, в това число и ще има евентуален спад поради рецесията към Covid-19.

Ами контролът

Одитът установи още неефикасен мониторинг от страна на Европейска комисия за изразходването на средствата. " Мониторингът на Комисията не всеки път обгръща цялата съществена мрежа и му липсват междинни цели, които да разрешат правенето на точна оценка на напредъка и на надеждни прогнози за евентуалното ѝ довеждане докрай до 2030 година ", написа в отчета.

Освен това данните не са актуални; тяхната надеждност е наранена от липса на обединен метод и не съществуват индикатори за резултатите.Според Европейска комисия през 2016 година степента на комплектност на главната мрежа е била 50 %, а все още на одитното посещаване (май 2019 г.) органите на България са докладвали за степен на комплектност 46%,
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР