Строителният бранш демонстрира завиден интерес към една от големите пътни

...
Коментари Харесай

Всички големи строители искат да довършат магистралата за Сърбия

Строителният отрасъл показва забележителен интерес към една от огромните пътни поръчки на годината - за последната незапочната права от автомагистралата от София към Белград има цели 10 претендента. Участъкът е дълъг 16 км, а прогнозната му цена е 224 млн. лева без Данък добавена стойност.

Ако се огледа класацията на " Капитал " за най-големите строителни компании за 2020 година, от топ компаниите по доходи, работещи в пътното строителство, в това съревнование липсват единствено " Пътинженерингстрой - Т " и " ПСТ Груп ". Всички останали " огромни " са взели присъединяване или най-малко свързани с тях сдружения са подали оферта.

Срокът за осъществяване на правата е към 22 месеца, т.е. пътят може да е подготвен до края 2023 година, в случай че тази година се подпише контракт с определен реализатор.

Финансирането ще се е по европейската оперативна стратегия " Транспорт и транспортна инфраструктура ".

Това е петият огромен пътен обект с възложител Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ), за който сега се избира строител. Другите са 75 км от автомагистрала Русе - Велико Търново за 1 милиарда лева, обходите на Пловдив и Пазарджик за надлежно 42 млн. лева и 67 млн. лева и тунела под Шипка за 358 млн. лева
Кой кой е измежду претендентите
" Щрабаг " си партнират със обвързваното " СТРАБАГ Сп.з о.о. - клон България КЧТ ". Именно австрийското сдружение в обединяване с " Битумина " работи по права, дълга 14.5 сред Граничен контролно-пропусквателен пункт " Калотина " и Драгоман. Стойността е близо 165 млн. лева с Данък добавена стойност, а част от финансирането е от Механизма за свързване на Европа на Европейски Съюз и от републиканския бюджет. Срокът за довеждане докрай е 2022 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР