Строителните консултанти няма да могат да сключват договор за изпитвания

...
Строителните консултанти няма да могат да сключват договор за изпитвания
Коментари Харесай

С промени в ЗУТ се повишава контролът върху участниците в строителния процес

Строителните консултанти няма да могат да подписват контракт за изпитвания в лаборатории на строителя или на свързани с него лица, когато упражняват строителен контрол на градеж, изпълняван от същия строител. Заложено е също при влезнали в действие две наказателни постановления в границите на три години да бъде прекратявано удостоверението за практикуване на строителен контрол. Това са част от предвижданите промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), признати от Министерския съвет. С тях се цели по-ефективен надзор върху консултантите и другите участници в строителния развой, означават от Министерството на районното развиване и благоустройството.

Заедно с това се дава опция на Дирекцията за народен строителен надзор да прави служебна инспекция на комплексния отчет на консултанта, въз основа на който са утвърдени капиталовите планове и е издадено разрешението за градеж, както и да ревизира дейностите, осъществявани от надзорните компании.

Консултантът към този момент няма да може да подписва контракт за строителен контрол, както и за оценяване на сходството на плана за градежи, за които той или наетите от него физически лица са строители и/или снабдители на машини, уреди, софтуерно съоръжение, както и обвързваните с тях лица по смисъла на Търговския закон, плануват още измененията.

Със законопроекта се завишават и условията към лицата, които аплайват за приемане на уверение за оценяване на сходството на капиталовите планове и/или практикуване на строителен контрол.

С цел ясно установяване на отговорностите на консултанта, който упражнява строителен контрол по време на осъществяването на градежа, се регламентират неговите функционалности при завършването на строително-монтажните работи и правенето на окончателния отчет до възложителя, като в това число нормативно се дефинира наличието на окончателния отчет.

Разширява се кръгът на участниците в строителството, носещи административно- наказателна отговорност за нарушавания на Закон за устройство на територията и отделяне на обособен състав за налагане на имуществени наказания на юридическите лица и едноличните търговци, респективно на санкции на физическите лица, за повишение успеваемостта на упражняваната активност и санкционните пълномощия.

Предвиждат се и нови административно-наказателни сформира за проектанти и лица, упражняващи механически надзор по част „ Конструктивна “, неизпълнили законовите си отговорности, както и налагането на санкция на правоспособни физически лица, посредством които се реализират дейностите по оценяване сходството на плановете и/или строителен контрол на градежите за други нарушавания на Закон за устройство на територията и актовете по неговото използване.

Консултантите ще имат опция да приведат активността си в сходство с новите условия в период до една година от влизането в действие на сегашния законопроект.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР