Строители, наети от градския съвет в Харков събориха в четвъртък

...
Строители, наети от градския съвет в Харков събориха в четвъртък
Коментари Харесай

Пошел, Саня! Харков събори паметника на Александър Невски -

Строители, наети от градския съвет в Харков събориха в четвъртък в наличието на униформени военни паметника на Александър Невски, княз на Новгород и православен светец, васал на Златната орда. За демонтажа заяви първо в Туитър Nexta.tv. През декември 2008 година личността на средновековния благородник зае първо място в траялия половин година конкурс за избор на най-важната персона в историята на Русия.



Триметровата медна фигура на Александър Невски беше вдигната в парка покрай храма „ Александър Невски “ в Харков през 2004 година за 350-та годишнина на града. Пълководецът е беше показан от скулптора с броня с меч в ръка, като съгласно създателя на композицията Сейфадин Гурбанов по този начин би трябвало да е изглеждал Невски сега, в който е произнесъл фразата „ Който с меч пристигна при нас, от меч ще загине “, въпреки това да е художествена небивалица на писателя Петър Павленко за кино лентата „ Александър Невски “. През март 2020 година съветският президент Владимир Путин употребява този откъс, с цел да заплаши всеки, който би се осмелил да нападне Руската федерация.

Демонтажът на Александър Невски стана благодарение на въздигнато в фетиш транспортно средство – трактор, който издърпа статуята от постамента. „ Последен ден на Саша на този фундамент, пошел, Саня! “ – разяснява един от създателите на клиповете от събарянето на монумента. Невски направи съвсем цялостно салто, преди да рухне върху плочника пред постамента си.

Животът на „ Саня Невски “ на площада в Харков не беше лек. На 17 май 2015 година в харковската милиция беше получено известие, че незнайни лица са откраднали меча на Александър Невски от паметника, а в паметника на пълководеца остана единствено дръжката, изглеждаща като бутилка с бира. Още на 5 юни в ръката му беше комплициран нов меч. За разлика от оригинала, изработен от мед, новият беше бронзов.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР