Строг контрол на горивата за отопление, зелен билет и ранно

...
Строг контрол на горивата за отопление, зелен билет и ранно
Коментари Харесай

Зелен билет и строг контрол на горивата за отопление – как ще борим мръсния въздух

Строг надзор на горивата за отопление, зелен билет и ранно предизвестие за нечистия въздух – това са единствено част от ограниченията, които Столичната община е планувала за справяне с казуса.

Миналата седмица в bTV Новините още веднъж ви показахме репортажи за високото замърсяване на въздуха в столицата. Това докара до всеобщо неодобрение в обществените мрежи и апели към общината да вземат ограничения.

Въпреки нечистия въздух, от общината не разпространиха ограничения за оправянето с него.

„ Проблемът е доста сериозен и би трябвало да кажем, че освен дълготрайното излагане на фини прахови частици е нездравословно за здравето”, безапелационен е Ивайло Хлебаров от Екологично съдружие „ За земята”.

По думите му краткотрайното излагане даже на ниски дози на ФПЧ с размер 2,5 може да е рисково.

„ В щатите има и дневна норма, до момента в който в България такава норма няма. Имали сме норма до 2010 година за ФПЧ 2,5”, добави Хлебаров.

Как тъкмо ще борим мръсния въздух, изясни Лорита Радева, ръководител на Комисията по екология към общината.

„ По отношение на битовото отопление – това, което ние сме предложили за законодателството, е основаване на стандарти за горивата за битово отопление”, разяснява тя. По думите ѝ би трябвало да се ползва непоколебим надзор върху този развой, с цел да не се позволяват замърсяващи средства за отопление.

Тя уточни, че Столична община търси способи да предлага на жителите опция за замяна на локалните отоплителни системи с по-щадящи, като се дават печки с пелетно гориво, дружно с пелетите.

Според Хлебаров най-добре би било да се премине към централно отопление или основано на газ отопление. „ Дори с пелети, отново се замърсява. Газификацията е една от плануваните от Следствен отдел към окръжна прокуратура ограничения, само че аз не съм видял тя да се случва”, безапелационен е той.

Други ограничения, които общината планува за дните с високо замърсяване на въздуха е така наречен зелен билет, който ще коства един лев, ще важи за цялата градска мрежа за през целия ден и безвъзмездни буферни паркинги.

Тези ограничения ще се задействат когато системата за ранно уведомяване за замърсяване на Българска академия на науките регистрира риск. Както знаете обаче, при предходните дни на замърсяване в София, системата на Българска академия на науките не отчиташе никакво замърсяване.

„ Първо, тази система би трябвало да работи. В дните към Коледа и Нова година тя не позна замърсяването. Липсата на информация към хората е един от главните проблеми и тук Следствен отдел към окръжна прокуратура има огромен дълг към хората да споделя ясно и навреме”, безапелационен е Хлебаров.

Той добави също, че в случай че общината желае да подтиква жителите да употребяват градски превоз вместо персоналните си коли, тогава мрежата на превоза би трябвало да бъде по-развита.

„ Ако смятате, че хората ще слязат от колите си, те би трябвало да има къде да се качат. Аз се колебая, че хората ще има къде да се качат”, добави той.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР