Строежът на чисто новия град Порт Сити в Шри Ланка

...
Строежът на чисто новия град Порт Сити в Шри Ланка
Коментари Харесай

Непознатият мегаполис за $15 милиарда, който ще съперничи на Хонконг и Дубай

Строежът на чисто новия град Порт Сити в Шри Ланка провокира паралели с редица огромни градски центрове. Със своите 2700 декара, планът за 1.4 милиарда $ е с площта на централен Лондон, само че поглеждайки дизайна му, се сещаме за градове като Хонконг, Сингапур и Дубай, написа Business Insider.

Преди десетилетие концепцията за град в Шри Ланка, който да съперничи на водещите финансови центрове в света, наподобява невъзможна. От 1983 до 2009 година страната е опустошена от брутална революция сред нейната войска и бунтовническа група, наречена Тамилските тигри. До края на спора стотици хиляди цивилни са убити, а страната харчи повече от 200 милиарда $ за военни разноски.

По-малко от 10 години по-късно островната страна е създала проект за привличане на работни места и стопански благоприятни условия в столицата Коломбо. Чрез развиването на нов метрополис в столицата, чиновниците пресмятат, че в последна сметка тя може да се удвои по размери. Коломбо към този момент е най-гъсто обитаемият град в Шри Ланка, като в него живеят към 750 000 поданици.

Въпреки че концепцията за Порт Сити породи през 2004 година, проектите за реализирането му бяха забавени до края на войната. По това време Шри Ланка получи приток от китайски вложения, които употребява за огромни усъвършенствания в инфраструктурата.

Партньорството попада в неволя, когато Шри Ланка се затруднява да изплати дълга си, до момента в който Китай е упрекнат, че употребява вложенията си, с цел да упражнява политическо въздействие.

През 2014 година министър-председателят Ранил Уикрамасингхе стопира осъществяването на плана, поради опасения за увреждане на бреговата линия.

Това разгневява вложителя в плана China Communications Construction Company, който претендира, че губи по 380 000 $ дневно, до момента в който създаването е в застой. До 2016 година проектът още веднъж е в деяние с нов набор от ограничения за запазване на околната среда.

Според строителя China Harbor Engineering Company планът към момента работи върху рекултивация, а първата фаза на инфраструктурата би трябвало да е подготвена до 2020 година Порт Сити ще бъде приключен дефинитивно през 2041 година, като цената му ще доближи 15 милиарда $.

Екологични групи се безпокоят, че употребяваните за градежа драги може да унищожат водната фауна, което ще навреди на препитанието на локалните риболовци. Но строителите настояват, че драгирането няма да съставлява опасност.

Китайската компания неотдавна получи позволение, което й разрешава да драгира на 5 км от бреговата линия и единствено на дълбочина до или под 15 м. Забранено й е да драгира в региони, близки до рифовите местообитания или местата за лов на риба.

За да компенсира икономическите разноски на локалните риболовци, компанията е отделила близо 7 млн. $, които да бъдат разпределени сред риболовните асоциации в продължение на 3 години.

Как се построяват вълнолома и подпорната структура можете да видите във видеото изпод. Как ще наподобява градът наподобява в бъдеще, можете да видите в галерията.

Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР