Строеж на спа-център се подготвя върху частен терен, намиращ се

...
Строеж на спа-център се подготвя върху частен терен, намиращ се
Коментари Харесай

Частен спа-център ще се строи в парка на резиденция "Лозенец"

Строеж на спа-център се приготвя върху частен терен, намиращ се в парка на резиденция " Лозенец ".

Главният проектант на София е издал позволение, с което позволява изменение в Подробния организационен проект на мястото и се позволява планиране на постройка, висока 15 метра.

За желанието заяви в обществените мрежи Войслав Тодоров, някогашен общински консултант от партия " Нормална страна " на Георги Кадиев, а в този момент част от гражданската платформа на някогашния омбудсман и Мая Манолова " Изправи се.бг ".

Частният терен е в държавна резиденция, строго охранявана от Министерството на защитата. Тя е предоставена на военните с решение на Министерския съвет от 2002 година с претекст " за държавни представителни потребности ". Управлението и стопанисването на резиденцията и парка, който е обществена държавна благосъстоятелност, се реализира от Изпълнителна организация " Военни клубове и военно почивно дело ".

Теренът първо е бил реституиран, а по-късно продаден на компания с американско присъединяване. В момента притежател на парцела е " Лозенец Дивелъпмънт къмпъни " ЕООД. Тя пък се има от лихтенщайнската компания " Ес.Ди.И.Стратеджик Дивелъпмънт Истаблишмънт ". Неин притежател е немският жител Кристоф Хертвиг, сподели инспекция на " Дневник " в регистрите.

Най-близката постройка е китайското посолство

Посолството на Китай е в съседство на частния парцел на бул. " Джеймз Баучер ". Само уличното платно на ул. " Теодосий Търновски " ще дели бъдещия СПА-център от посолството

Предвиденият в този момент за застрояване терен е с повърхност 2800 кв.м. Той е част от парка на резиденцията и е зад солидната й ограда. Вътре обаче частната благосъстоятелност е отделена с още една ограда. Част от растителността в средата му към този момент е разчистена, само че по краищата дърветата са оставени.

 Вътрешна ограда отделя частния терен от парка на резиденцията.
© Юлия Лазарова

Вътрешна ограда отделя частния терен от парка на резиденцията.

Статутът на парка съгласно Общия организационен проект на София е ТСЗП – терени за специфични зелени площи в резиденции, зоопаркове и мемориали. В такива места строителството е неразрешено. Изключение се позволява единствено за балнеоложки комплекси. Според Войслав Тодоров обаче застрояването опонира на Общ устройствен план на София и не трябва да се допусне. " В парка на резиденцията няма хидроложки условия за балнеоложки комплекс, защото изворът с минерална вода в кв. " Лозенец " е в градинката до кръстовището на бул. " Евлоги и Христо Георгиеви " и бул. " Черни връх ", показва Тодоров.

В разрешението е посочено, че постройката може да е на три етажа, а едното крило - на два. Разгънатата застроена повърхност е до 3000 кв.м

Изпълнителна организация " Военни клубове и военно почивно дело " е водила дело за оборване на частната благосъстоятелност върху терена, оповестява " Медиапул ". Съдът обаче не е почел желае и делото е било изгубено.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР