Стремежът на САЩ да излязат от Договора за ликвидация на

...
Стремежът на САЩ да излязат от Договора за ликвидация на
Коментари Харесай

Горбачов осъди решението на Тръмп за ракетите със среден обсег на действие

Стремежът на Съединени американски щати да излязат от Договора за разпродажба на ракети със междинен обхват на деяние (ДРСМД) е израз на желанието да се обърне политиката на нуклеарно разоръжаване. Това съобщи някогашният общоприет секретар на Централен комитет на Комунистическа партия на Съветския съюз и някогашен президент на Съюз на съветските социалистически републики Михаил Горбачов в изявление за Интерфакс, представено от организация " Фокус ".
Горбачов изрази убеденост, че предлагането на американският държавен глава Доналд Тръмп „ подкопава всички старания, които са положени от ръководителите на Съюз на съветските социалистически републики и Съединени американски щати, в името на нуклеарното разоръжаване “. Този акт на стопанина на Белия дом Горбачов дефинира като " доста чудноват ".
напомня, че по-рано Тръмп съобщи, че ще изтегли Съединени американски щати от подписания с Русия Договор за очистване на ракетите със междинен обхват на деяние, подписан през 1987 година Според американския държавен глава Москва е нарушила съглашението. Тръмп обаче отхвърли да уточни повече детайлности. Той въпреки всичко означи, че Съединени американски щати ще се откажат от съглашението и ще разработят нови оръжия със междинен и дребен обхват. Според Тръмп това ще се случи, в случай че Русия и Китай не предложат сключването на нов контракт.
„ В никакъв случай не би трябвало да се разтрогват старите контракти за разоръжаване. Нима е мъчно да се разбере, че отводът от тези съглашения, както споделя народът, е от липса на доста разум. Отказът от ДРСМД е неточност “, акцентира още Горбачов, който на 8 декември 1987 година сложи подписа си под съглашението.
Според него всички до момента реализирани съглашения би трябвало да бъдат непокътнати, тъй като съдържат нещо, което липсва в други документи - те обезпечават надзор и това би трябвало да бъде оценено. „ Вашингтон не схваща ли до какво може да докара до това? ", попита риторично някогашният президент на Съюз на съветските социалистически републики. Той акцентира, че „ стремежът на Вашингтон да върне политиката обратно не би трябвало да бъде подсилен и това би трябвало да бъде казано освен от Русия, само че и от всички, които ценят света, изключително света без нуклеарни оръжия ".
Горбачов поучава да бъдат прочетени изказванията на съветския президент Владимир Путин от Сочи. „ Напълно съм склонен с него, той приканва за използване на подписаните съглашения. Речта на съветския президент е доста поучителна ", означи последният руски водач. Той още веднъж разяснява, че „ всички съглашения, ориентирани към нуклеарно разоръжаване и ограничение на нуклеарните оръжия, би трябвало да бъдат непокътнати поради живота на Земята ".

Междувременно Министерството на външните работи на Руската федерация свърза американското решение с „ фантазията им за еднополюсен свят “. Москва осъжда новите дейности на Съединени американски щати, които посредством шантаж се пробват да изтръгнат от Москва отстъпки в региона на стратегическата непоклатимост, съобщи заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Рябков.
ДРСМД е подписан през 1987 година от тогавашния общоприет секретар на Централен комитет Комунистическа партия на Съветския съюз Михаил Горбачов и американския президент Роналд Рейгън в границите на взаимна среща във Вашингтон. Споразумението планува възбрана за произвеждане на балистични и крилати ракети с нуклеарни бойни глави с обхват от 500 до 5500 км, а също и провеждането на тествания за такива.
Съединени американски щати упрекват Русия поради създадената в страната ракета 9M729 за системата „ Искандер “. Според Вашингтон тя попада в обсега на деяние на контракта. В Москва обаче са на друго мнение: от своя страна руснаците също уличиха Вашингтон в нарушение на съглашение, в частност поради разполагането на американски системи за ПРО на територията на Румъния.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР