Стремежът към просвета и култура е заложен в българина, любознанието

...
Стремежът към просвета и култура е заложен в българина, любознанието
Коментари Харесай

Вицепрезидентът Йотова и британският посланик Хопкинс проведоха онлайн среща с победителките в „Посланик за един ден“

Стремежът към култура и просвета е заложен в българина, любознанието е в гена на българските младежи, които са постоянно търсещи и устремени към смяна. С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към 18-те победителки в „ Посланик за един ден ". Инициативата се организира за трета поредна година от посолството на Англия в България под патронажа на вицепрезидента и задачата й е да окуражи девойки от цялата страна да изразят своите възгледи по необятен набор от значими за обществото въпроси. Тазгодишното издание, чиято тематика бе обликът на България на интернационалната сцена, притегли интереса на рекорден брой участнички.

Всяка победителка организира взаимни начинания с дама дипломат в България. Вицепрезидентът работи с 15-годишната Никол Георгиева от Тутракан.

Традиционно на финала на самодейността Илияна Йотова посреща победителките в постройката на президентството и дружно с дипломат Ема Хопкинс им връчват специфични документи. Тази година пандемията попречва церемонията, по тази причина вицепрезидентът и английският дипломат организираха онлайн среща с девойките от разнообразни краища на България.

Посланик Хопкинс описа за двудневната стратегия във Виена, където девойките се срещнаха със света на многостранната дипломация. „ Благодаря на вицепрезидента за поддръжката и водачеството на тази самодейност през последните три години ", съобщи английският дипломат.

„ За един младеж най-важни са подадената ръка и опцията да изрази себе си, увереността, че неговото мнение има значение, че то може да трансформира. Вие, амбициозни, смели и виновни девойки, без значение дали живеете в огромния град или най-малкото село на България, сте водачите на утрешния ден. Бъдете дейни, смяната потегля от вас ", посочи Илияна Йотова.

Вицепрезидентът уточни, че с цел да си сполучлив посланик, са нужни висок професионализъм и доста персонални качества, само че на първо място да обичаш страната си откровено, да се гордееш с нея, с цел да накараш и чужденците да я познават и ценят. „ От вашите есета и видеа, скъпи девойки, блика любов и горделивост с България. От концепциите ви за представянето й на международната сцена проличава, че познавате благосъстоянията на страната ни. Трябва да благодарим на вашите учители и родители, че са ви възпитали в обич към родината ", акцентира вицепрезидентът Йотова.



Момичетата демонстрираха интерес към опита на Илияна Йотова като публицист, член на Европейския парламент, вицепрезидент, както и към позицията й по необятен кръг от въпроси - от облика на България на международната сцена, през измененията в света вследствие на пандемията, до бъдещето на младите българи и приноса им за развиването на страната.

Вицепрезидентът показа вълнуващи моменти от срещите си в целия свят на високо равнище, както и с представители на българските общности. „ Всеки един от нас би трябвало да бъде дипломат на България във всеки един миг, където и да е ", уточни Илияна Йотова.

„ Преди да мислим за имиджа си на открито, би трябвало да утвърждаваме живота си вътре в страната. От нас зависи да променим отрицателните статистики ", уверена е вицепрезидентът. „ Трябват мощни политици, същински водачи, които не навеждат глави, а желаят да трансформират и да се опират на жители като вас ", акцентира Илияна Йотова.

Към девойките вицепрезидентът се обърна с думите: „ Вие сте хората, които би трябвало да кажете на всеослушание - желаеме да живеем в общества на съдействие, не на самоцелно опълчване, а на конкуренция в науката, на конкуренция за високи стандарти ".

Посланик Ема Хопкинс посочи шанса, който е имала, да срещне толкоз умни български девойки с голям капацитет. „ Не се опасявайте да имате огромни фантазии и вярвайте, че можете да постигнете всичко, към което се стремите. От персонален опит зная какъв брой е значимо някой да ти вдъхва тази убеденост понякога, с цел да можете по-лесно да преминавате през компликациите ", уточни английският дипломат.

Срещата приключи с доста хрумвания за общи планове и с обещанието за диалог онлайн, незабавно щом пандемията остане в предишното.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР